Szent István királyra emlékeztünk

0
619

A település vezetői, az önkormányzat képviselői, a civil szervezetek tagjai és az érdeklődő tárnoki lakosok közösen emlékeztek augusztus 20-án az államalapítás ünnepén. Az eseménynek a Heinrich Antal Ház adott otthont, az ünnepi műsort Boros Zoltán vezette.

Szolnoki Gábor polgármester ünnepi beszédében elmondta: „Augusztus 20-a a magyarság egyik legősibb ünnepe, együtt ünnepelünk és emlékezünk e napon Szent István király szentté avatására, a keresztény magyar államalapításra és a magyar állam ezredéves fennállására. Ez a nap rólunk, magyarokról, a mi hazánkról szól. Ennek az ünnepnek ezer év távlatából is az egyik legfontosabb üzenete az összefogás fontossága – emelte ki a polgármester. Hozzátette: „Államalapításunk és az ezeréves állami történelmünk erős példa mindannyiunk számára, hogy Szent István királyunk volt az, aki már ezer évvel ezelőtt megmutatta, hogy határozottan kell kormányozni, meg kell becsülni másokat, és gyarapítani kell a hazát, mert csak ez vezethet a szabadság és a biztos jövő felé. Mi is az ezeréves állam részesei vagyunk és nekünk is van felelősségünk a következő ezer évre. A jövőnk olyan lesz, amilyenné közösen alakítjuk. Hiszek abban, hogy összefogva, elsősorban mi tudunk tenni a hazáért, sorsunk jobbra fordulásáért – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepi beszédet követően a díszpolgári címek átadása következett, amelyet az idei esztendőben Tárnok Nagyközség Önkormányzata Ament Évának adományozott, posztumusz díjban a néhai Gajárszki Norbert részesült.

Augusztus 20-a hagyományosan az új kenyér ünnepe is, a megemlékezésen Bódai József római katolikus plébános áldotta, illetve szentelte meg az új kenyeret.

A Tárnokért díj, idén lett 10 éves, és ezen alkalomból – az ünnepség keretében – külön köszöntötték mindazokat, akik az elmúlt 10 évben Tárnokért díjban részesültek.

Boros Zoltán előadásában Szent István király intelmei Imre herceghez című prózát hallgathatták meg a jelenlévők.

A megemlékezésnek a Regélők Énekegyüttes adott méltó, ünnepi hangulatot.

Az esemény részeként a jelenlévők Sárdi János kékfestő, Fekete-Kál Brigitta festménykiállítását, illetve Oszlánci Katalin, Mucsi Zoltánné, Apai Mária és Beke Szilvia csipkekiállítását tekinthették meg.