Idén posztumusz díszpolgári címet kapott néhai Gajárszki Norbert, aki részese, alkotója, alakítója volt a helyi szlovákság mindennapi életének, és felelősségteljes képviselője, elnök-helyettese volt a Tárnoki Szlovák Önkormányzatnak.

Gajárszki Norbert, vagy ahogyan mindenki ismerte: Noresz, a legtöbb tárnoki rendezvény sikeréhez hozzájárult gasztronómiai tehetségével, amely tehetségét rendre a közösség javára fordított. A nemzetiségi- és a közösségi események, – mint például a Krvatacska, Orbán-nap, Lecsófőző fesztivál, Szüreti mulatság, Hagyományőrző disznóvágás – szinte már elképzelhetetlenek voltak jelenléte, jókedve és mosolya nélkül. Nem volt olyan helyi megemlékezés, ünnepi esemény, amelyen ne képviselte volna a Tárnoki Szlovák Önkormányzatot.

A kitüntetést Gajárszki Norbert édesanyja vette át, Szolnoki Gábor polgármesteről 2019. augusztus 20-án, a Heinrich Antal Házban, Tárnokon.
A kitüntetést Gajárszki Norbert édesanyja vette át Szolnoki Gábor polgármesteről, 2019. augusztus 20-án, a Heinrich Antal Házban, Tárnokon.

A posztumusz díjakat rendre olyanok kapják, akiknek az Isten hosszabb életutat adott. Gajárszki Norbert fiatalos lendületével, jóakarásával megtestesítette mindazt, amelyre egy hosszú élet munkáját lehetett volna alapozni, de tragikus hirtelenséggel – 42 évesen – bekövetkezett halála ezt befejezetlenné tette. Emléke elevenen él mindenkiben, aki kapcsolatba került vele, és rajta keresztül a szlováksággal, a hagyományaikkal, a szokásaikkal, azzal a történelmi-, kulturális- és erkölcsi alappal, amely nélkül Tárnok már nem is létezhetne. Emlékezéssel és kitüntető figyelemmel tehet közösségünk azért, hogy emléke és mindaz, amit a településünkért tett élő maradjon, és jó alapot szolgáltasson minden jószándékú, a közösségért tenni akaró embernek.

A Tárnoki Szlovák Önkormányzat így búcsúzott tőle:

Kedves Noresz!

Büszke voltál arra, hogy tárnoki vagy!
Büszke voltál arra, hogy tót őseid hosszú évtizedek óta itt éltek Tárnokon!
Büszke voltál arra, hogy a tárnoki szlovák önkormányzat képviselője, elnökhelyettese lehettél!

Köszönünk mindent, amit Tárnokért, a tót hagyományok megmentéséért tettél!
Köszönjük az áldozatos munkádat, a sok finomságot, amellyel valamennyi rendezvényünket még emlékezetesebbé tetted!

Örökké emlékezni fogunk rád, örömöd, jó kedved, tenni akarásod mindig hiányozni fog.

Nyugodj békében! Soha nem felejtünk!
Odpočivaj v pokoji! Nikdy ta nezabudneme!