Fotó: Csurgay Kristóf

A tárnoki római katolikus plébániatemplom felújítása miatt a szentély és sekrestye körül, a falak mentén vízelvezető árkokat ástak, és az ezzel összefüggő tereprendezés során pedig több régészeti korú kőfaragványra bukkantak a szentély mögött, a gyepbe süllyedve. A felújítás ideje alatt a régészeti szakfelügyelet is a helyszínen tartózkodott.

Néhány borostyánnal és bodzával benőtt kőtömb eltávolítása után egy előlappal lefelé fordított, két darabra tört, egykor feltehetően járólapként újrahasznosított római sírkövet emeltek ki. Felső negyedében figurális ábrázolás látható: három fej körvonala, és a vállak indítása maradt meg. A portrémezőt félkör metszetű keret szegélyezi. Alatta csak az egyenetlen, kopott felület látható, bármilyen felirat, dísz, vagy figurális elem nélkül.

A templomkertből néhány további, feledésbe merült kőfaragvány is előkerült, például a középkori templom építőkövei. Faragott kváderekből épült a szentély falazata, amint az a vakolat leverése után megfigyelhetővé vált. A szentély mellől előkerült egy gótikus nyíláskeretelő elem és egy talányos korú és funkciójú, több darabból álló tagozat.

A faragványokat a templom melletti tujakertben helyezték el.

A fotókat Csurgay Kristóf készítette.

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum, Régészeti Főosztály