Gézáról, Giziről és a többi gólyáról mesélek most nektek

  0
  1471
  Idén négy gólyafióka nevelkedett a tárnoki fészekben, amelyből mára már csak egy kisgólya maradt meg. Fotó: Geszlerné Ecsédi Mária

  Magyarország 3200 településén, megfigyelések alapján, körülbelül két-kétezerötszáz gólya pár fészkel. Falvakban kisebb településeken, többnyire villanyoszlopokon építenek ágfészkeket.A fészkek átmérője általában 80 cm és 2 m között változik. Magassága idővel akár a 2 métert is elérheti. Tömege kezdetben 20-30 kg. Az idős fészkek között 1,2 tonna súlyút is találtak már.

  Tárnokra 4 éve, 2015 nyarán, jött egy gólya. Hihetetlen volt ilyen közelről hallani, kelepelni. Hatalmas egy madár, és pont olyan gyönyörű, mint a fotókon. Napok múlva megjött a párja. Fantasztikus érzés, szomszédom egy gólyapár! A madarak 3-5 éves korukban jönnek haza. Első évben általában csak megépítik a fészket és a következő évben kezdenek el költeni. Ez a fészek nem volt túl stabil, sem túl erős, így az első tél zord időjárása ledöntötte az oszlopról.

  Tavasszal aggódás. Jönnek? Újra építik? 2016-ban elkezdődött a csodák sora és újra építették a fészket. Akkor először 3 kisfióka cseperedett a Fő utcában. Papa, mint fő Keresztapa, nevet is adott nekik, Géza, Gizi és a Gézengúzok nagy fejtörést okoztak. Itt egy középfeszültségű oszlop a fészektől 20 méterre. Az ELMÜ, Szolnoki Gábor segítségével folytatott sikeres tárgyalások után leszigetelte a közvetlen közelben levő oszlopokat. Azt gondoltam biztonságban vannak a fiókák Tárnokon. Kirepülés után a kicsik csapatokba verődnek, a vonulást ők kezdik meg, néhány tapasztalt madár vezetésével augusztus második felében. Az öregek egy-két héttel később indulnak el Afrika felé. Jöhetett a fészekalap felszereléséért való küzdelem.

  2017-ben már fészekalappal vártuk őket, aggódva, hogy elfogadják-e az új helyzetet. Az elkészült nekem is meglepetés kamerán már országosan is megfigyelhető lett Géza és Gizi magánélete. A gólya évente egyszer, április körül, 3-5 tojást költ. A kotlási idő 28-34 nap között változik a költésben mindkét szülő részt vesz. Felváltva ülnek a tojásokon. A fiókák kikeléskor 70-80 grammosok. 10 nap alatt megtízszerezik a súlyukat. A kicsik 8-9 hetes korukban repülnek ki. Ekkorra a súlyuk eléri vagy megközelíti a felnőtt madár súlyát, ami kb. 2,5-4 kg. Kezdetben úgy láttuk öt kisfióka van, de végül négy hagyta el a fészket.

  2018. március 22-én megjött Géza és elkezdett tatarozni. A tojók pár nappal később érkeznek. Bár kicsit korábban jött Gizi, mint vártuk. Mégis úgy tűnt minden rendben. Aztán április 22-én egész napos fészekharc után meghalt egy fiatal tojó a fészek alatt. Mi színházban voltunk, amikor jött a rossz hír. Kézen fogva vezettek a kocsihoz, mert a sírástól nem láttam, fülemen telefonban Márton András, a Fióka és Madármentéstől, aki elmondta mit kell tennem, és próbált felkészíteni a legjobb és a legrosszabb lehetőségekre, így hallani sem hallottam. Hosszú és nehéz éjszaka és napok után kiderült, marad a tojás a fészekben, az újonnan érkezett tojó pusztult el, nem a tojásrakó. A fiókák táplálásában mindkét szülő részt vesz. Az összegyűjtött táplálékot a fészek közepébe öklendezik, amit a fiókák maguk szednek fel. Itatnak is, vizet csorgatnak a fiókák csőrébe. 2018-ban 4 fióka kirepülését nézhettük végig a kamerán és személyesen, sóhajtozva, hogy milyen fantasztikus helyen is élünk mi.

  2019, nap, mint nap azon vettük észre magunkat, hogy lessük az eget. Hugom irtózik a madártolltól, de még ő is leste velem az eget: „na, majd ma jön már, ne aggódj kis testvérem.”

  Aztán megjött végre Géza, aztán Gizi is. Áprilisban, hatalmas fészekharcban Géza csúnyán megsérült. Szerencsére túlélte súlyosabb sérülés nélkül. Megindulhatott a harmadik költési szezon Tárnokon. Május közepén elkezdték az etetést. Kikeltek a kicsik. Sikerült olyan mély fészket készíteniük, hogy a megemelt kamerával sem látni hány pici kelt ki. A gólya okos ügyes ragadozó madár, de tépni nem tud. Akkora élelemre van szüksége, amekkorát le tud nyelni. Kicsi madár kicsi falat. Nagyon örültem, amikor elkezdődött az esős évszak. Hiszen eső egyenlő az élelemmel, gilisztával, csigával. Bár az európai kultúrában a békák nagy fogyasztójaként, Afrikában pedig sáskaevőként ismert a gólya, valójában gyakorlatilag minden állati eredetű táplálékot elfogyaszt, amit meg bír fogni és le tud nyelni. Táplálékában szerepelnek a giliszták, ízeltlábúak, halak, kétéltűek, gyíkok, kígyók, kisemlősök. Alkalmanként akár madárfiókákat, patkányokat, mezei nyulat vagy macskákat is megfoghatnak (ezzel fenyegetem neveletlen macskáimat). Aztán már aggódtunk, rengeteg fióka betegedett meg idén a nagy esők miatt. A megfigyelt hazai állomány 60-70%-a elpusztult. Megfáztak. De a mieink nem, Ők erősek ügyesek voltak és kicsit több mint 8 hét alatt megnőttek.

  2019. július 17-én kirepültek. Üres a fészek. Egyik szemem sír, a másik nevet. Ügyesen felneveltek 4 fiókát, de kevesebbet fogjuk látni őket. A szülők kirepülés után tanítják vadászatra, és etetik is őket. Néhány hétig visszajárnak a fészekbe éjszakázni. Július 18-án csak kettő, 19-én csak egy fióka tért haza.

  Gyermeteg, hitetlenkedő tekintettel kérdeztük egymástól ugye ez nem lehet? Ugye nem történhet meg, hogy 2 nap alatt 3 fióka pusztuljon el?

  De megtörtént. Igyekszünk megtenni mindent, hogy ez többet ne forduljon elő. Ha szeretnél te is tenni érte, kérlek, írd alá a petíciót

  https://www.peticiok.com/az_eon_szigetelje_le_a_madargyilkos_kozepfeszultseg_oszlopait

  A cikk megjelenését követően a harmadik kisgólyát is megtalálták, akivel szintén áramütés végzett.

  Egy tetemet találtunk, egyet eltemettek, egyet meg sem találtunk.

  Polgármester Úr támogatásával, hivatalosan írtam az ELMÜ-nek a nemzeti parknak, a MME-nek.

  Köszönöm a segítséget az üzeneteket a telefonokat mindenkinek.

  Arányi Ildikó