Hogy is van ez?

0
1473

Muszáj kiírni magamból ezeket a gondolatokat. Itt van ez a Kertbarát-kör. Már lassan elfogyunk. Valamit biztos nem jól csinálok. Csak nem tudom, hogy mit. Segítsetek!

Sokszor beszélünk a problémákról. Általános vélemény, hogy a vásárolt magok nem megbízhatóak. Ez sajnos a piacon vásárolt palántákra is igaz. Magam is tapasztaltam, hogy ugyanaz a gyártó egyik zacskó magja kikelt, a másikból meg egy szál se. A piacon vásárolt káposzta, karalábé vagy karfiol lett. A fajtamegjelölésről már nem is beszélek. Az az árus, aki nem tudja megmondani a palánta pontos nevét, attól nem is vásárolok. Ma már annyi hibrid van, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik.

Miért van ez? Töprengek. A magyar magtermesztők, meg mindenki, szembesül a kapitalista világgal, a profittal. Minél kisebb ráfordítással, minél nagyobb haszon. Ráadásul ebben a szegmensben még reklamálni sem lehet. Te voltál a hülye. Valamit rosszul csináltál. Általános vélemény, hogy durván az ezredforduló óta fokozódnak ezek a problémák. Tisztesség? Ugyan hol van az már?

2019. augusztus 10-én, szombaton 9.00-12.00 óráig a Tárnoki Kertbarát-kör kiállítást szervez a Heinrich Antal Házban (Tárnok, Fő utca 43.). A rendezvényen bárki részt vehet terményeivel, készítményeivel. Jelentkezés 8.15-ig a helyszínen. Ha valaki kertészkedik akkor itt a helye!

Időjárás. Annyira szélsőséges, hogy az már katasztrófa. Sajnos ezt nem tudjuk befolyásolni. Vagy mégis? Riogatnak ezzel a HARP-al. Ez egy időjárás befolyásoló technika. A kezdete a vietnámi háborúig vezethető vissza. A dzsungelt permetezték le. Terjednek a rémhírek. Azért nem elérhető a meteorológiai műhold képe, mert kirajzolódik a Kárpát-medence körbepermetezett képe. Itt jönnek az összeesküvés elméletek. Jó-jó, de tényleg mit gondoljon az ember?

Szervezem a kertbarát kiállítást. Nagyon kíváncsi leszek az eredményre. Van Tárnokon jó pár ember, aki termel, kertészkedik. Miért nem jönnek? Legalább egy jót beszélgetni. Ennyire elfoglaltak vagyunk? Számtalan ismeret van, amit érdemes továbbadni.

Azért ér öröm is. Az előző számban írtam a rendről néhány gondolatot. Mit ad Isten, mellette van egy cikk, hogy mit csinál a rendőrség a megnövekedett forgalom miatt. Kis eredmény is eredmény, nem igaz? Az a baj, hogy telhetetlen vagyok. Nem szeretnék a cikkben emlegetett károsultak sorsára jutni. Jó pár évvel ez előtt 2 év alatt nyolcszor törtek be hozzám. Írtam a belügyminiszternek, hogy, hogy is van ez? Két hét alatt rendet ígért. Azóta van riasztó, rács, kutya. Egy 45 kilós kaukázusi. Irtó ideges, ha valaki a kerítéshez jön. Mi van, ha valaki bemászik. Tiszta jó szándékból. Mondjuk, megkívánja az őszibarackot. Mire észreveszem, már csak a keze lóg ki a kutya szájából? Hány év börtönt kapok? Félreértés ne essék. Van kinn tábla a kapunkon. A kutya nagyon fegyelmezett. De mégis. Az a dolga, hogy vigyázzon.

Közlekedés. MO-ás építése. Ugye minket is érint, mert megnövekedett a kamion forgalom. Órákig állunk a sorban. Nézem a TV-t. Talán New Yorkban átépítenek egy háromszintes kereszteződést. HETVENKÉT ÓRA ALATT. Sikerült nekik, Itt nálunk? Másfél órája araszolok, mire odaérek a lezáráshoz. A három sávból egy ugye alapból le van zárva. Igen ám, de a legbelsőt is lezárták. Jó 15 méter hosszan. Három ember támaszkodik az autónak és röhögnek rajtunk. Tudjátok mit? Megérdemeljük, hogy ezt tehetik velünk. Akárhányszor arra megyek, 10-15 embernél többet nem látok. Azok sem dolgoznak, csak ímmel-ámmal. Ja, hogy a nagy pénzért nem lehet összecsapni a dolgot? Ezt csinálhatják velünk még egy évig legalább. Mindezt a profitért.

Bocsássatok meg, hogy így elkalandoztam.

Rompos Károly