Néhány évvel ezelőtt, amikor a forinthitel-kamatok nagyon magasak voltak, biztosan kevesen gondolták, hogy egyszer annyira népszerű pénzügyi termék lesz a személyi kölcsön, hogy a hitelintézetek azon fognak dolgozni, hogy minél hamarabb piacra tudják dobni az online személyi kölcsönöket, tehát a hagyományos személyi kölcsönök online változatát.

A törvényben is módosítottak

Érthető módon a korábbi jogszabályok, rendelkezések nem tették lehetővé az ügyfelek online beazonosítását, így nem volt lehetőség kizárólag online formában igényelni és egyben nyújtani kölcsönt. Most pedig nézzük meg, mi okozta az online személyi kölcsönök gyors elterjedését.

Az egyik legfontosabb mérföldkő a hitelkamatok csökkenése volt

A kamatkörnyezet kedvezőbbé válása volt az alapja annak, hogy a korábban extra drága személyi kölcsönök elérhetővé kezdtek válni a szélesebb rétegek számára is. Így nemcsak azok a pénzügyi szolgáltatók kezdtek el perspektívát látni ebben a piacban, amelyek hihetetlen magas kamatokkal sújtották azokat, akik kénytelenek voltak személyi kölcsönt felvenni, ami gazdasági szempontból szinte biztos, hogy nem érte meg.

Előjöttek a bankok is az egyre kedvezőbb kölcsön ajánlatokkal, és az MNB folyamatos kamatcsökkentésének hatására egyre elérhetőbbé váltak a szabad felhasználású hitelek. Ha megnézzük a mai piacot, és valamelyik pénzügyi összehasonlító oldalon, mint például az instacash.hu-n, személyi kölcsön iránt érdeklődünk, azt látjuk, hogy a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató – sok esetben kevesebb, mint 10%, ez pedig a korábbi, akár 40%-os THM-ek világa után óriási előrelépésnek számít.

Miben mások az online hitelek?

A piacvezető pénzintézetek legújabb termékei, az online formában igényelhető személyi kölcsönök már egy új világot jelentenek.

Végre eljött az idő, amikor úgy tudunk pénzhez jutni, hogy be se kell tennünk a lábunkat a bankfiókba. Egyszerűen az interneten keresztül, online formában van lehetőségünk lebonyolítani a teljes hiteligénylési folyamatot. Ennek a kulcsa a videón keresztül történő azonosítás. Ez a forradalmi lehetőség nemcsak csökkenti a bankok költségeit, hanem az igénylők számára is egy óriási kényelmi faktort jelent. Lassan ott tartunk, hogy akár fél órán belül elbírálják az igénylésünket, majd folyósítják a kölcsön összegét.

Elmondhatjuk, hogy ez a jövő. Annyira ez, hogy van olyan pénzügyi összehasonlító weboldal, az instacash.hu, amely kizárólag online személyi kölcsönökre fókuszál, és akkor a PSD2 nyújtotta lehetőségekről még nem is beszéltünk, ami további növekedést hozhat az online hitelpiacnak.

(Pr cikk, Reklám, Fizetett közlemény)