Idén 11. alkalommal rendeztek megemlékezést a Radetzkyek napja alkalmából. Az esemény június 14-én a Marton utcai emléktáblánál koszorúzással kezdődött, majd a Heinrich Antal Házban Honyecz Ferenc hárfaművész előadásával folytatódott. Tárnok Nagyközség Önkormányzata idén a Radetzky-díjat Arányi Ildikó részére adományozta, akit az elismerésre Szolnoki Gábor polgármester javasolta. A díjátadást követően pedig egy szemléletes kiállítás keretében a Radetzkyek hagyatékát tekinthették meg az érdeklődők.

A Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított Radetzky-díj azoknak a személyeknek adományozható, akik hazai vagy nemzetközi szinten elismert természettudományos tevékenységet folytatnak vagy folytattak. A díjból évente legfeljebb egy adományozható. A díjjal emlékplakett és a polgármester által aláírt, az adományozás indokait és dátumát igazoló okirat jár. A díj átadására a Radetzky emléknapon (június 14-én) ünnepélyes keretek között kerül sor.

Arányi Ildikó jelölése a Radetzky-díjra

Arányi Ildikó lelkes aktivistaként bábáskodott a Tárnokon megtelepedett gólyacsalád sorsa fölött, a közösségi médiában mindent megtett bemutatásuk, védelmük érdekében. Nincs ismert adat arról, hogy Tárnokon ezt megelőzően volt-e, vagy ha igen, akkor mikor lehetett gólyáknak sikeres költése, 2017-től viszont ez már tény. Elérte, hogy a fészeknek helyet adó villanyoszlopra speciális fészekemelőt szereljenek, tartotta a kapcsolatot az állat- és természetvédő szervezetekkel, az áramszolgáltatóval és az önkormányzattal. Napi szintű tudósításai a közösségi média izgalmas színfoltjai lettek. Munkájának köszönhetően a fészek környezetében az ELMŰ a madarak szempontjából biztonságossá tette a magasfeszültségű villanyoszlopokat, a Benta-Kör Egyesülettel együttműködve pedig az elmúlt esztendőben kamerát szereltek a fészek mellé – a tárnoki gólyacsalád nézettsége meghaladta a tízezret –, így ország-világ láthatta és követhette nyomon Géza és Gizi mindennapi életét.

E munkája elismeréseként ez év március 15-én Tárnokért-díjat kapott, azonban ez természetesen nem jelentette számára a megállást.

Idén tavasszal azt is elérte, hogy a kamerát magasabbra helyezzék, így a madarak életének még több részlete tárulhat az érdeklődők elé. Mindeközben pedig már azon munkálkodik, hogy további fészekemelők kerüljenek a Falu más pontjaira is, amiből – a díjátadó időpontjára – egy már meg is valósult.

Amikor ez év tavaszán a hírekből kiderült, hogy Libanonban a vonuló gólyák sokaságát lövik le ottani orvvadászok, csatlakozva az ország sok lelkes madárbarátjához, a tárnoki gyermekekkel gólyarajzokat készíttetett és elvitte azokat a Libanoni Nagykövetségre az odaszervezett békés demonstráció résztvevőjeként. Majd ezt továbbgondolva: felhívással fordult a helyi óvoda- és iskola vezetői felé, újra csak gólyákat ábrázoló gyermekrajzokat kérve, hogy ezekkel most már a helyben illetékes áramszolgáltató cég felé is eljuttathassa azokat a javaslatokat, amelyek eredményeként egyre több villanyoszlop válhat madaraink számára biztonságossá. Komoly szervezőmunkába kezdett annak érdekében is, hogy a rajzoló gyermekek élőben találkozhassanak Gáborral, a gólyával, amelyre még június elején számos gyermek részvételével, a Tárnoki Gólyás Nap keretében kerülhetett sor.

Civil munkájával – a gólyák életének bemutatásán, a magyarországi és a nemzetközi madárvédelmi kérdések megismertetésén keresztül – kapcsolatot tartva az érintett hatóságok, szervezetek, egyesületek és Tárnok Nagyközség Önkormányzata között, úgy szolgálja a természettudományt, hogy az minden érdeklődő korosztály számára új élményeket, új ismereteket és tapasztalatokat, ráadásul igazi közösségformáló érzéseket nyújt. A gólyák így mára már nem csak szép és kedves madarak Tárnokon, hanem részesei mindennapjainknak. Arányi Ildikó személyes munkája pedig méltó és követendő példa minden jó és hasznos civil kezdeményezést indító ember számára, amely szemlélet támogatása önkormányzatunk kiemelten fontos gyakorlati feladata.

Az eseményről készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.