Megnyitott a Heinrich Antal Ház

0
1443

Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépített – a Tárnoki Közösségi Színtérnek is helyet adó – Heinrich Antal Házat április 25-én. Az ünnepségen részt vett több között Soltész Miklós államtátitkár, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, Benczúr László Prima Primissima-, és YBL díjas építész és Mihálka György festőművész is. A programot fellépésével színesítette a Bara zenekar, Gulyás Ferenc pánsíp előadása, valamint a Hajtóka Egyesület Néptánccsoportja és Népdalköre is. 

Mint ismert, a művelődési ház nagytermének tetőszerkezete megöregedett, elérte teljesítőképessége határát, így biztonsági okokból 2017-ben bezárták. A feltárt vizsgálati adatok tükrében – miszerint a falazat nem bírná el a mai szabványoknak megfelelő tetőszerkezetet – önkormányzatunk úgy döntött, hogy a színháztermet újjáépítteti. Az építés tavaly nyáron kezdődött, és idén tavasszal fejeződött be. A munkálatok során azonban nemcsak a színházterem újult meg, hanem kijavították az átrium fedését, és befejezték az emeleten a szerkezetkész állapotban lévő termeket. A csütörtökön átadott, új épületben korszerű színpad-, fény- és hangtechnikát is kiépítettek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a beszédében a közösség erejére és összefogására hívta fel a figyelmet, amivel a tárnokiak megálmodták és létrehozták az új művelődési házat. Dr. Aradszki András, Tárnok országgyűlési képviselője szintén a közösségek összefogásának erejét hangsúlyozta. Szolnoki Gábor polgármester kiemelte, hogy ez a beruházás nagy áldozatvállalás volt a település részéről, azonban nem lehetett kikerülni. Hozzátette: sok szeretettel várják a helyi és környékbeli civil szervezetek jelentkezését programjavaslatokkal.

A megnyitó része volt továbbá a Bara Zenekar és a Hajtóka Egyesület színpadi fellépése, illetve Gulyás Ferenc pánsípelőadása. Beszédet mondott még Benczúr László Prima Primissima-, és YBL díjas építész, Paládi-Kovács Ádám, a Heinrich Antal Ház tervezője, Mihálka György festőművész és dr. Muskovics Andrea Anna néprajzkutató is. Továbbá a Heinrich Antal Ház történetét kisfilmen keresztül is bemutatták Jezsó Zoltán jóvoltából.