Sajt saját kezűleg

0
393

Különleges sajtfinomságok kerültek ki a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 2. s osztályos tanulók kezeiből.

Március 22-én, péntek délután Dobos Erika, tárnoki sajtkészítő mester látogatott el osztályunkba, ahol a vezetésével közösen készíthettünk finomabbnál finomabb sajtokat.

Sajt saját kezűleg2

Mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezhetett: kaporral, hagymával, fokhagymával, paprikával, dióval. A sajtkészítéshez szükséges eszközök megismerése mellett, az eljárást is lépésről lépésre végigvettük: kevertünk, oltottunk, felvágtunk, aprítottunk, formáztunk, ülepítettünk, ízesítettünk, érleltünk. Majd egy héten át, az osztályteremben az erre a célra elhelyezett hűtőben forgattuk, törölgettük, érleltük a sajtcsodákat.

A hét utolsó tanítási napján aztán eljött a kóstolás ideje, hamar, jóízűen elfogyasztottuk a sajtokat.

Mindezekkel a helyi értékek fontosságát, valamint a fenntarthatóbb, élhetőbb és természetesebb életforma értékeit kívántuk a gyerekek felé közvetíteni. Köszönet, ezért Dobos Erikának!

Grnyedicsné Pataki Katalin
dr Gyetvainé Gerlai Krisztina