Környezettudatos szemléletformálás a Dózsa György úti óvodában

0
275

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek környezettudatos szemléletének alakítására, s ennek érdekében igyekszünk minél több környezeti nevelést érintő programot szervezni óvodásainknak.

Márciusban a víz világnapján csoportjaink kirándulást tettek a közelben megtalálható természetes vizeinkhez. A Szivárvány csoport a Zámori-patakhoz, a Sárga csoport a Benta-patakhoz, a Piros csoport pedig a tárnoki halastóhoz látogatott el. A Zöld csoport a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában megtalálható tavat jelölte ki úti célul.

Áprilisban hagyományainkhoz híven „Ültess egy palántát!” programot hirdettünk, amelynek keretében minden gyermek saját virágpalántáját ültethette el az óvoda kiskertjébe és az előre elkészített virágládákba. A szülők által felajánlott virágpalánták és a szorgos kis kezek segítségével a Föld napját színes virágpompában ünnepelhetjük majd.

Programjaink célja, hogy óvodásainkat a természet szeretetére, tiszteletére neveljük, tevékenységeinket ennek szellemében szervezzük. A nevelési év elején szemléletünkkel összhangban lévő programsorozatot kerestünk, s rátaláltunk a Lépten-nyomon Mobil Környezeti Nevelésre, amelynek Szárnyaló programcsomagjára jelentkeztünk is. A kifejezetten óvodások számára kidolgozott interaktív foglalkozás novembertől havi rendszerességgel valósul meg intézményünkben, játékosan, sok-sok eszközzel, mozgással és mesével. Ezen tevékenységek során a természetből gyűjtött kincsek, termések, eszközök kerülnek elő, amelyeket a gyermekek kézbe vehetnek, megvizsgálhatnak.

A foglalkozások témája minden hónapban az aktualitásokhoz igazodik, a legutóbbi a víz körforgása volt. Így a gyermekek közelebb kerülnek a természethez, közvetlen tapasztalatszerzés útján bővítik ismereteiket, amelyek jól szolgálják nevelési céljaink megvalósulását is.

Illés Ágnes
óvodapedagógus