Óvodai megemlékezésünk 1848. március 15-ről

0
491

Óvodánkban fontosnak tartjuk a gyermekek nemzeti identitásának erősítését. Egy óvodás életében egy történelmi esemény-forradalom a XXI. században nehezen érthető. Könnyebb élménnyé, megérezhetővé tenni, ha eljátszhatják a hozzájuk közel vihető történéseket. Igyekeztünk tehát az egész hetet az ünnep köré tervezni.53737179_405029586975449_6934164909152272384_n

A kenguru csoportos gyerekek a Kastélyparkban, voltak kirándulni, ahol megnézték az emlékművet és a kastélykertet. Sokat beszélgettünk a forradalomról és arról, hogyan éltek az emberek abban az időben.

A gyerekek szabad játék alatt történelmünkhöz kapcsolódó színezőket színeztek (csodaszarvas, címer, korona, zászló, térkép). Beszélgettünk anyanyelvünkről, arról, hogy Magyarország a mi hazánk és arról, hogy Tárnokon élünk. Zászlókat készítettünk papírból (bizonyára mindenki számára ismerős a „Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!” Versike)– zászlófestés közben ezt mondogatták a gyermekek.

A hét folyamán, az udvaron és a csoportszobában is várról, katonákról szóló játékokat játszottunk. Kokárdát hajtogattunk, majd a fiúknak csákót, a lányoknak pártát tettünk a fejükre. A korábban gyűjtött képek segítségével beszéltünk az ünnepről, és eljátszottuk a toborzást, a huszárok búcsúztatását.

A csoportszobában menetelve, dobolva hajtották végre a feladatokat, tisztelegtek, fordultak „Jobbra át!”, „Balra át!” Természetesen nem maradhatott el a vers- és daltanulás sem! A közismert Menetel az ezred… kezdetű dalt, Sarkady Sándor: Fel és Drégely László: Pereg a dob c. versét szavaltuk. A mondókák és lovagoltatók is szerepeltek a repertoárban.

Kurucz Katalin
Óvodapedagógus
Mesevár Óvoda Templom Utcai Telephely