Elkezdik a zöldhulladék felszámolását a 70-es út mellett

0
362

A régi Balatoni út mellett a köznyelvben csak „majomszigetnek” nevezett területen az elmúlt időszakban nagyobb mennyiségű nyesedék felhalmozására került sor. A terület jelenlegi tulajdonosa az állam, a terület kezelője pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatósága. A Polgármesteri Hivatal tájékoztatást kért az ott tárolt anyagokról.

Az Üzemeltetési és Fenntartási Osztály válasza a következő:
„Tájékoztatjuk, hogy Tárnok 0209 hrsz-ú ingatlan Igazgatóságunk kezeléséhez tartozik. Az ott található vágástéri apríték az útüzemeltetéshez kapcsolódó növényzetgondozási munkákból keletkezik. A területileg illetékes tárnoki üzemmérnökségünk munkatársai, a területet figyelemmel kísérik, kapacitásuk függvényében, várhatóan 2019. április 15-ig a nyesedékeket felaprítják. Kérjük tájékoztatásunk elfogadását.”

53429938_646631995770166_4913587292662136832_n
A mellékelt térképen a rózsaszínnel jelölt rész a „majomsziget” területe, a zöld kör pedig a vágástéri apríték tárolási helye.

A személyes egyeztetések során a közútkezelő munkatársai tájékoztatták az önkormányzat munkatársait, hogy a főközlekedési utak gallyazási munkálatai erőltetett ütemben zajlanak.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy még a tavaszi vegetációs időszak megkezdése előtt elvégezzék ezeket a feladatokat. Így biztosítható az, hogy az év további szakaszában ezek az utak ebből a szempontból is biztonságossá váljanak.

A munkálatok természetesen érintik a 70-es út megyei szakaszát is, ahol például nagyon sok tárnoki ember is közlekedik. Az Üzemeltetési és Fenntartási Osztály mind a munkálatok, mind pedig a nyesedék felaprítása idejére a lakosság türelmét és megértését kéri. Az egyeztetések során az is kiderült, hogy a nyesedék felaprítása után a keletkezett anyagot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területein lévő újonnan telepített zöldfelületek takarására használják fel.

„A kérdéses terület gondozása valóban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóságának feladata, azonban mindez a mi szemünk előtt történik, ezért természetesen foglalkoznunk kell a kérdéssel. Az igazgatóság válasza, ígérete egyértelmű, figyelni fogunk arra, hogy ez így is történjen. Az egyeztetés során kitértünk arra is, hogy a nyesedék feldolgozása után a terület rendezése sem maradhat el, ígéretük szerint ezután annak kaszálását is elvégzik” – mondta el Szolnoki Gábor polgármester.