Farsang a Templom utcai oviban

0
1396

Óvodánkban már hagyomány, hogy a farsangi karnevál napját megelőzően farsangi napokat tartunk. A napokat a csoportok egyéni elképzeléseik, ötleteik alapján valósítják meg. A farsangi nap előtt pizsamapartit tartunk, egész nap énekelünk, népi játékokat játszunk. A farsang napját követően a hagyomány szerinti „Kiszebáb” égetésével, versekkel, rigmusokkal elkergetjük a telet.

A hagyományok értékeinek, tartalmainak gyermekek felé való közvetítése nagyon eltérő az óvodai nevelést tekintve. Teljesen más lehetőségei és jelentőségei vannak a hagyományápolásnak egy olyan környezetben és közösségben, ahol a hagyományoknak gyökerei és jelen korunkra átörökített értékei vannak. Ezeket a lehetőségeket nekünk, pedagógusoknak figyelembe kell vennünk és ennek megfelelően kell a hagyományápolás megfelelő közvetítését megvalósítani. Az autentikus és a modern elemek keveredésével olyan – óvodás gyermek által is megérthető és elfogadható – értékeket teremthetünk, amelyek közvetítik a múlt értékeit, de a ma gyermekének is örömteli élményeket nyújtanak.

53110856_297741640910383_4527907840890765312_nA farsangi hagyományok lényeges autentikus elemei: az alakoskodás (egy álarc segítségével valamit vagy valakit megjeleníteni), a vidámság, evés-ivás, a dramatikus és ügyességi játékok, színjáték, zene, tánc, népi műveltségtartalmak és a külsőségeket megteremtő alkotótevékenységek egy modern köntösbe bújtatva, élmény gazdag és értékteremtő lehet az óvodás gyermek számára.

Farsang harmadik napján mindenki olyan ruhába öltözött, amiben szeretett volna- jelmezben vagy akár pizsamában.

A farsangi napok a vidámsággal, játékokkal, alkotással, a tudás és műveltségtartalmakkal nagyon jól készítették elő a farsangi karnevál napját, de a legfontosabb értéke a napoknak, hogy a gyermekek jól érezték magukat!

Kurucz Katalin óvodapedagógus