A falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény, a disznóvágás, amelyre idén XIII. alkalommal került sor Tárnokon. A rendezvényen közel négyszáz adag palóc-, és orjaleves, valamint közel ugyanennyi adag hurka és kolbász került kiosztásra.
A művelődési ház átépítése miatt, az Idősek Klubja adott otthont a hagyományőrző programnak.
A látvány disznóvágás idén is Lizicska Tamás, Erdei János, Sebestyén Péter, Sebestyén Dániel és segítőik jóvoltából került megrendezésre, amelyre szép számmal érkeztek az érdeklődők.
Az előkészületek már reggel 6.00 órakor megkezdődtek, a főzésre pedig nagyjából 7.00 órától került sor.

Az ételosztás 9.00 órakor kezdődött, először a hagymás vérrel és tepertővel kínálták a vendégeket, majd sorban érkeztek a finomabbnál finomabb ételek.
A palóclevest a Tárnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület-, míg az orjalevest az OTVSZ Egyesület tagjai készítették, a toros káposzta pedig a Tárnoki Szlovák Önkormányzat jóvoltából készülhetett el. Utolsó fogásként, a közel négyszáz adag hurka és kolbász került az asztalokra.
A szervezők érezhetően a szívüket-lelküket is beletették az előkészületekbe és a vendéglátásba, amelynek köszönhetően a rendezvény a hagyományőrzés mellett, igazi közösségi élményt is nyújtott mindazoknak, akik kilátogattak.