Meglepetés a Magyar Kultúra Napján

0
932

Idén komolyabb és könnyedebb kulturális programokkal, zenés-, irodalmi összeállításokkal és színes, a festészetet, a népművészetet és képzőművészetet felölelő kiállításokkal készültek a Magyar Kultúra Napjára, Tárnokon.

Elsőként, az esemény konferansziéja Juhászné Kapotsy Éva köszöntötte a résztvevő közönséget, aki elmondta: a Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1823. január 22-én ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc. Településünkön pedig 2013 óta szervezünk programot e jeles napon, volt könyvtárosunk Halmainé Tóth Gabriellának köszönhetően.

DSC_2102

A közönség Onestyákné Ágotai Mária, Zombori Györgyi, és Kaboldi Mária gyönyörű festményeit csodálhatta meg, a kiállítás tárlatvezetője pedig Majorné Bániczky Júlianna volt. Továbbá Bálint Éva csipkekiállítása, a tárnoki diákok művei, Kaboldy Attila képzőművészeti-, valamint az Iharos Népművészeti Egyesület helyi tagjainak tárgyi alkotásai is színesítették a rendezvényt.

Szolnoki Gábor polgármester ünnepi beszéde után Pluhár Rudolf szavalta el a Himnuszt. Őket követte Héthyné Kádár Valéria saját szerzeményével, majd Batári Rita és Pandur Erika  is szintén a saját művéből idézett.

Ezután egy kis zene, méghozzá gitár következett Honyecz Ferenc, az Andreetti Károly Művészeti Iskola tanárának és tanítványainak: Tóth Ábel, Demeter Péter és Bacsa Ádám előadásában.

A következő vers Ady Endréről szólt Magyar András tollából. Községünk diáklánya Tóth Janka előadásában Arany János: A walesi bárdok című művét hallgathatták meg a résztvevők. Ezután Horváth Csaba fuvolajátéka színesítette a programot. Az ének sem maradhatott el egy kulturális programon, a Marczell család adta elő Szabó Lőrinc: Szél hozott-, és József Attila: Rejtelmek című műveit.

Színművészünk, Boros Zoltán Tóth Árpád versét szavalta el, amelyhez a zenei aláfestést Honyecz Ferenc gitárjátéka adta.

Szanyi Nikoletta, a Tárnoki Közösségi Színtér vezetője pedig meglepetés tortával is készült, ugyanis Boros Zoltán színművészünk a napokban ünnepelte születésnapját, a közönség soraiból pedig gyorsan felcsendült a „Boldog szülinapot…”.

A rendezvény zárásaként a Gaudium kórus 4 szólamú Himnusza következett.