Elhurcoltak napi megemlékezés Tárnokon

0
395

Koszorúzás, gyertyagyújtás, szentmise, katonai tiszteletadás – így emlékezett Tárnok mindazokra akiket 1945. január 8-án malenkij robotra hurcoltak a településünkről. Az eseményen Szolnoki Gábor polgármester mellett beszédet mondott dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnk is.

Szolnoki Gábor polgármester elmondta: nagyon fontos kihangsúlyoznunk, megértenünk azt is, hogy ez a tárnoki gyásznap nem csak a január 8-i elhurcoltak emlékéért van, hanem az erre való emlékezésen keresztül minden olyan ember-, civil-, vagy éppen katona emlékéért, akik a háború poklában meghaltak. Az emlékezésben pedig ma még a legfontosabb társaink a hiteles tanúk, de ők már nagyon kevesen vannak, mai tudásunk szerint már csak két tárnoki túlélője van a történelem e sötét szakaszának. „Emlékezni kötelességünk, nem tűnhetnek el a tények, nem halványodhatnak el az érzések, nem múlhatnak el a gondolatok, mert ezek életben tartása az egyik biztosíték arra, hogy ilyen tragédia soha többé elő ne forduljon” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Aradszki András, országgyűlési képviselőnk beszédében felidézte a hetvennégy évvel ezelőtt történteket, hangsúlyozva: azon keveseket, akik hazatérhettek, olyan rendszer fogadta, ahol indulókban, silány versekben kellett zengedezni az árulásról, és a lelkeket is eláruló gyilkosokról. „Hiszem, hogy minden megemlékezés, minden gyertya, sírra letett virág irányt mutat a bűnbánat útjához” – mondta Aradszki András.

A beszédeket követően a tárnoki-, és az érdi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, a megjelent pártok és civil szervezetek valamint rokonok, ismerősök, barátok helyezték el a megemlékezés virágait az emlékműnél, vagy gyújtottak gyertyát halottaik emlékére.

A megemlékezés végén a Honvédelmi Minisztérium által delegált kürtös elfújta a takarodót.

Az este további részében a Tárnoki Polgármesteri Hivatalban gyűltek össze a résztvevők.