Illusztráció forrása: erdivizmuvek.hu

A hideg idő miatt a vízórák ellenőrzésére figyelmeztet az Érd és Térsége Víziközmű Kft (ÉTV). A társaság, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja: azt kérik, aki még nem tette meg, minél előbb ellenőrizze, hogy az elmúlt napok fagypont alatti időjárása nem okozott-e kárt a vízórában vagy a kerti csapban, vezetékben, és gyorsan helyezze biztonságba azokat.

Emlékeztettek, a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ha a meghibásodás ennek elmulasztásából ered, a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A vízmérő, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat a háztartásoknak. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül ugyanis egy óra alatt akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, ami vízhiányt idézhet elő az ingatlanban – hangsúlyozzák.

Azt ajánlják, hogy a fogyasztók tavaszig rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, valamint figyeljenek arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni.

Néhány egyszerű lépéssel elkerülhetőek a csőtöréssel járó anyagi károk és az, hogy olyan vízfogyasztásért kelljen fizetni, amit nem is használtak el.

Hogyan járjunk el a fagyveszély elhárítására?

  • A vízmérő készüléket érdemes meleg, jó szigetelést biztosító textíliával beborítani.
  • A vízakna felső nyílását valamilyen szigetelésre alkalmas anyaggal pl. hungarocellel fedhetjük be, mielőtt rázárjuk az akna fedőlapját.
  • Az akna fedőlapját kívülről is érdemes hőszigetelő anyaggal, hungarocellel letakarni, a havat pedig ne takarítsuk le róla, hiszen az is jó szigetelést biztosít.
  • Fontos, hogy a fagy elleni védekezésre használt anyagok, tárgyak ne akadályozzák a mérő készülék leolvashatóságát.
  • A vízmérő aknáját télen tanácsos havonta legalább egyszer ellenőrizni.
  • A vízmérő és a belső hálózat állapotát télen a nyaralókban, nem használt ingatlanokban is érdemes időről-időre ellenőrizni, hiszen a későn felfedezett fagyás a nem állandó lakosoknak is komoly károkat okozhat.