DIGI ÜGY: AZ ELMŰ MÉGIS MEGADTA A HOZZÁJÁRULÁST A FEJLESZTÉSHEZ

0
875

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. két évvel ezelőtt kezdett hálózatfejlesztésbe településünkön. Lakossági kezdeményezésre önkormányzatunk sikeres tárgyalásokat folytatott további – úgymint Margitliget, Öreg-hegy és a halastó – településrészek hálózatkiépítése érdekében. A telekommunikációs vállalat tervezési-kiviteli kérelmét azonban az ELMŰ indoklás nélkül elutasította. Az ügy új fejleménye, hogy az áramszolgáltató saját határozatát felülbírálta, és a DIGI számára az elvi engedélyt megadta. Döntéséről pedig még december végén hivatalos úton tájékoztatta a Tárnoki Polgármesteri Hivatalt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2018. év elején lakossági aláírásgyűjtés indult a külterületi településrészek hálózatfejlesztése érdekében. A kezdeményezést önkormányzatunk felkarolta és felvette a kapcsolatot a DIGI területi képviselőjével. A szoros együttműködésnek köszönhetően a telekommunikációs cég a megfogalmazott igények alapján mind a három településrészt belevette a fejlesztendő területek közé. A vállalat által meghatározott ütemterv szerint a hálózatkiépítést 2018. év végére be is fejezték volna, azonban az ELMŰ, a cég tervezési-kiviteli tervét indoklás nélkül elutasította.

Szolnoki Gábor polgármester – miután értesült az engedély megtagadásáról –, hivatalos úton kereste meg az áramszolgáltatót annak érdekében, hogy vizsgálják felül a DIGI kérelmét, illetve tárják fel az elutasítás indokát.

Az elmúlt években a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. Magyarország egyik meghatározó telekommunikációs vállalatává avanzsált. Az Invitel megvásárlásának köszönhetően, átvette az első helyet a hazai műsorterjesztési szegmensben, az internetszolgáltatás területén pedig a piac második legnagyobb szereplőjévé vált.

A polgármesteri megkeresésre több mint egy hónapig nem érkezett válasz, így szerkesztőségünk november végén lehozott egy írást: Az ELMŰ megakasztotta a DIGI fejlesztését címmel. A cikkben közöltük, hogy az áramszolgáltató miatt nem valósulhat meg a DIGI hálózatfejlesztése településünkön, amelynek több száz család szenvedi kárát.

Az ELMŰ válaszlevele december végén érkezett meg a Tárnoki Polgármesteri Hivatalba, amelyben kifejtik, hogy a DIGI kérelmét felülvizsgálták, és az elvi engedélyt megadták. Továbbá azt is állítják, hogy mindezt már a cikkünk megjelenése előtt tették, és a polgármesternek is megírták a választ, ugyanakkor adminisztrációs hiba miatt ezt nem küldték meg az önkormányzatnak.

A jelenleg tervezett hálózatfejlesztés célja elsősorban a modern és gyors internet kiépítése a meghatározott területeken.

Szolnoki Gábor polgármester hírportálunknak elmondta: „Nagyon jó hír ez az érintett területen lakó embereknek, az ELMŰ a lakosság érdekében cselekedett. A levél kézhezvétele után azonnal felvettem a kapcsolatot a DIGI illetékes vezetőjével, aki elmondta, hogy az elkészített kiviteli terveket jóváhagyásra elküldik a szolgáltatónak, amelyre tájékoztatásuk szerint január első hetében kerülhet sor. Egyben azt a kérést is megfogalmaztam, hogy a fejlesztés aktuális állapotáról rendszeresen számoljanak be. Az ELMŰ levelében arra is megkért, hogy ezen döntésükről tájékoztassuk hírportálunk szerkesztőségét, ezt természetesen megtettem.”

Kapcsolódó cikkek:

DIGI: Hálózatfejlesztés kezdődik Margitligeten, Öreg-hegyen és a Halastónál
DIGI: Aláírásgyűjtés kezdődik Margitligeten, a Halastónál és az Öreg-hegyen
Az ELMŰ megakasztotta a DIGI fejlesztését településünkön