Megemlékezés Tárnokon: 100 éve ért véget az I. világháború

0
470

1918. november 11-én ért véget az első világháború, amelyet az egy évszázaddal ezelőtti korszak lakossága csak „Nagy háborúként” emlegetett, és amely 661 ezer magyar halálos áldozattal járt. A Kegyeleti parkban rendezett koszorúzási ünnepségen részt vett többek között Szolnoki Gábor polgármester, dr. Aradszki András, országgyűlési képviselőnk, valamint dr. Pollman Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának kutatója is.

A megemlékezés a magyar nemzet imádságával, Kölcsey Ferenc Himnuszával kezdődött, majd az elesett hősökért mondott imával folytatódott.

46028819_2064246970285879_6766098612611973120_o
Szolnoki Gábor polgármester

Szolnoki Gábor polgármester ünnepi beszédében elmondta: „Mindennapi életünkben nagyon fontos, de sokszor csak nagyon fontosnak tűnő dolgokkal foglalkozunk, ma minden annyira „aktuális” annyira gyors és azonnali döntéseket igénylő, hogy észre sem vesszük: nem tudunk megállni, nem tudunk gondolkozni, elgondolkozni például nagy történelmi eseményeken, pillanatokon. Mi most, ha egymásra nézünk, ha erről beszélünk, már alig tudunk bármit mondani arról a tragédiáról, de az bizonyos, hogy annak kitörölhetetlen nyomai itt élnek velünk, már részesei az életről, a történelemről alkotott gondolatainknak” – fejtette ki a településvezető.

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016-ban döntött az emlékmű teljes felújításáról. Az elmúlt esztendőben ez a munka elkészült, ennek költsége mintegy 2,3 millió forint volt. Döntés született arról is, hogy az eredetileg az obeliszkbe vésett nevek külön táblán kerüljenek fel, ez végül további 1 millió forintos költséget jelentett, mindeközben Ábel András javaslatára és általa elvégezve egy alapos kutatómunkának köszönhetően kiegészült az elesettek névsora.

Folytatta: „Az I. világháború az emberiség modern kori történelmének legpusztítóbb emberi eseménysora volt, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki. Ez a  háború pedig településünket sem kímélte. Az I. világháború áldozatainak emléket állító obeliszken 105 tárnoki ember neve olvasható, de nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy ez a teljes névsor. Hozzátette: „Fájdalmas az emlékezés, de összeköt bennünket, megmutatja ma azt, milyen komoly erő az összetartozás. A mai napon mi is tisztelgünk a hősök, az áldozatok emléke előtt, de tisztelgünk azok előtt az ősök előtt is, akik akaratukkal, munkájukkal méltó emléket állítottak nekik” – emelte ki a polgármester.

Világszerte megemlékeztek az első világháború 100 évvel ezelőtti befejezéséről, amely valójában csak időlegesen zárta le a konfliktust. A világégés utáni békeszerződések, a vesztesek szerint a békediktátumok ugyanis olyan indulatokat keltettek, amelyek 21 évvel később újabb világháborúhoz vezettek. A megemlékezések központja Párizs volt, ahol csaknem 70 ország politikai vezetői jelentek meg.

A mai modern embernek nehéz elképzelni, hogy a katonák min mentek keresztül az első  világháborúban. A kor költői, írói számos művükben számolnak be a szörnyűségekről. Ady Endre, az Ember az embertelenségben című versében így érzékelteti:

„Szivemet a puskatus zúzta,
Szememet ezer rémség nyúzta,
Néma dzsin ült büszke torkomon
S agyamat a Téboly ütötte.

46024671_2064247053619204_208448635619246080_o
Boros Zoltán színművész

„A háborúban résztvevő katonák naplója a kutatók számára mindig „gyöngyszem”. Ezek segítségével személyesebbé, sokkal átélhetőbbé válnak a száraz katonai jelentések. A Duna menti Adonyból a császári és királyi székesfehérvári 69. gyalogezredbe bevonult Pletser Nándor kis naplójába néhány verset is lejegyzett” – mondta el Boros Zoltán színművész, majd ezekből adott elő néhányat.

Pletser Nándor: Monte Santo

Monte Santo összedőlt kolostoránál fújdogál a szellő,
Olasz határ felől jön egy vészes felhő.
Szurony erdők sokasága se szeri se száma,
Ágyuk, bombavetők és más gyilkoló szerek borzalmas dobolása.
Istenem segítsd meg a magyar bakákat!

Kihullott vérük felkiált az égre,
Hogy mikor lesz már e rettenetes borzalmaknak vége.
Istenem szánd meg Magyarország népét,
Add rá áldásodat és küldd el már egyszer a várva várt békét!

Kietlen ország sziklás hegyei,
Te nyelted el magyar bakák számtalan ezreit.
Átkozott légy Isonzó front örökre,
Míg egy magyar bakának kell harcolni éretted.

Mert nincs megfizetve, nem érsz annyi bért,
Mint kihullott tömérdek drága magyar vér.
Monte Santo tetején süvít a golyó és a szél,
Monte Sabotino túlsó oldalán a Nap nyugalomra tér.

45853282_2064246223619287_3670108949534736384_o
Dr. Pollman Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának kutatója is beszámolt az I. világháború tragikus eseményeiről a Kegyeleti Parkban rendezett megemlékezésen, 2018. november 11-én, Tárnokon.

A megemlékezés folytatásaként a résztvevő közönség Temesi Éva Imádság című versét hallgathatta meg Szigeti Eszter előadásában.

45830245_2064247336952509_3131952828700950528_o
Szigeti Eszter énekes

A koszorúzási ünnepségen az emlékművön nevesített hősök mellett tisztelgünk minden, az I. világháború alatt elesett katona emléke előtt, és azok előtt, akikről már senki nem emlékezik meg. Ezek a honvédek sok esetben nem szabad akaratukból vonultak be és úgy hozta a sors, hogy életüket veszítették. A legdrágábbat adták értünk és a hazájukért. Egy ilyen megemlékezés, mint a mostani, egy ilyen emlékmű, mint aminél most el fogjuk helyezni a koszorúinkat, figyelmeztetés a generációnknak és a bennünket követőknek, hogy soha többé ne akarjunk háborút” – zárta szavait Dobos Erika, az esemény konferansziéja.

A megemlékezés végén az önkormányzat, intézmények, pártok, civil szervezetek és magánszemélyek helyezték el koszorúikat és virágaikat az emlékhelynél.