Tisztelt Tárnoki Lakosok!

Tárnok Nagyközség Önkormányzata a Törökbálint Tüdőgyógyintézet Mobil Tüdőszűrő Állomással együttműködve idén is megszervezi a lakossági tüdőszűrést.

Ma már kevesen tudják azt, hogy a tüdőszűrést a korábban népbetegségként pusztító tüdőtuberkulózis miatt a múlt század hatvanas éveiben vezették be hazánkban.

Az idősebbek pedig úgy tartják, hogy a tüdőszűrés ma is kötelező. Ez azonban ma már nem így van.

Vannak esetek, amikor egyes területeken TBC fertőzéseket észlelnek, ekkor az adott területi tiszti főorvos elrendelhet kötelező tüdőszűrést. De alap esetben ma a tüdőszűrés nem kötelező.

Azonban van egy nagyon fontos szempont, ami miatt mindenkinek ajánlott a tüdőszűrés. Ezzel az eljárással ugyanis hatékonyan lehet felismerni a tüdőrákos megbetegedéseket. A szűréssel a panaszmentes, korábbi stádiumban felfedezett betegeknek jobbak a túlélési esélyei, nagyobb arányban lehet operációval eltávolítani a rosszindulatú daganatot a tüdejükből, mint azoknál, akiknél valamilyen panasz miatt történtek az orvosi vizsgálatok és a betegség felfedezése.

Különösen ajánlott a szűrés a dohányosok körében valamint a 40 év felettieknél, ők a betegség szempontjából rizikócsoportnak tekinthetők.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ernyőfénykép-szűrések segítségével továbbra is kiemelésre kerülhetnek egyéb betegségek is, a tüdőtuberkulózis, bizonyos nyirokúti megbetegedések, a szív alaki elváltozásaival járó kórképek stb.

A tüdőszűrés tehát mindenképpen fontos és hasznos megelőző vizsgálat, amit mindenki gyorsan és egyszerűen elvégezhet.

Évente egy alkalommal önkormányzatunk segítséget nyújt ahhoz, hogy a vizsgálatért ne kelljen messzebbre utazni a lakosoknak.

Amíg a szűrés kötelező volt, nagyon kevesen voltak, akik nem vettek részt a vizsgálaton. Mára már jelentősen lazult az „állampolgári fegyelem”, a sietős, hajszolt világban sokan mondanak le egy ilyen lehetőségről, pedig ez nem helyes cselekedet.

Településünk egészségügyi állapota mindannyiunk közös ügye, ezért azzal a kéréssel fordulok Önök felé, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tüdőszűrésen, illetve jelezzék ezt a lehetőséget családtagjaiknak, ismerőseiknek is.

A szűrővizsgálat 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes. 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1700 Ft, amely az OEP által országosan elrendelt összeg. A befizetés a szűrőállomáson kapható csekken történik. A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló, és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.

A tüdőszűrés ideje 2018. október 15-től október 25-ig tart.

Helyszín: Tárnok, Rákóczi út 83., Egészségház

Időpontok:

  • Hétfőn és szerdán: 14.00-18.00 óráig,
  • Kedden, csütörtökön és pénteken 8.00-14.00 óráig.

A szűrésre személyi igazolványát, a TB kártyáját valamint – ha van – az előző évben kapott tüdőszűrő igazolását szükséges elvinnie.

Szolnoki Gábor
polgármester