Programajánló: Magyarok Országos Gyűlése Ópusztaszeren

0
3119

Sokan nem is hallottak róla, pedig ez a név jelképpé vált sokunk számára. Ez takarja a MOGY-ot, a Magyarok Országos Gyűlését.

Az első kivételével mindegyiken ott voltam. Az elsőről nem tudtam. A megrendezése után olvastam egy cikket róla, ami felkeltette az érdeklődésemet. Nem csalódtam. Sok jó előadás, jó zene és tartalmas vitaestek, sokszor éjfélbe nyúló beszélgetésekkel. Volt, hogy Kiszely professzor előadását vastaps követte.

2018. 08. 17-19. között kerül megrendezésre a 6. Magyarok Országos Gyűlése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Leginkább a hangulata ragadott meg. Itt nem volt melegparádé, marihuana tüntetés, stb. Nem voltak szeméthegyek sem. Normális emberek találkoztak, beszélgettek egymással. Politizáltunk is. A sátrakban, jurtákban volt mindenki. Fideszes, Jobbikos, MSZPés, stb. Normálisan tudtunk vitázni. Nem ment az egymás lehurrogása, elküldése melegebb éghajlatra, mint ahogy a fészbukon divat.

Aki szórakozásra vágyott az is megtalálta a számítását. Vásározók, kézművesek árulták a portékáikat. Vendéglátósok főzték a jó ételeket és érdekes módon, nem csillagászati árakon. Valahogy minden olyan visszafogott, élhető volt.

Több ezernyi fellépő, önkéntes, előadó, hagyományőrző és barantás teremti meg újra a várva várt hangulatot. A perzselő napon lélekemelő történelmi élőkép, az árnyas fák alatt szakmai előadások, kiállítások, az ország legnagyobb magyar kézműves vására várja  a látogatókat.

Sok ott elhangzott ötlet, javaslat azóta megvalósult már. Volt ami nem.

Természetesen ennek is vége lett. Belső villongások, megosztottság. Már amikor ott voltam, kettészakadt az a 250 ezer ember. Lett Kurultáj, állami pénzzel megtámogatva. Még egy darabig tartotta magát a Magyarok Szövetsége, azután ellaposodott, megszűnt az egész. Darabjaira hullott.

Most újra éledt a remény, hogy sikerül feléleszteni.

A MOGY 2018 oldalon lehet tájékozódni (https://www.bosztor.hu) a helyzetről. Sajnos csak a legutolsó pillanatban dől el, hogy a sok fáradozás nem válik-e köddé.

Remélem találkozhatunk 2018. augusztus 17-19-én a MOGY-on. Aki akar, megtalál.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felajánlotta területét a MOGY megrendezéséhez. Nagyon megtisztelő az ajánlat. Kicsit sajnálom Bösztört, de legalább a Feszty-körképet is megcsodálhatjuk.

Rompos Károly