Megújul a művelődési ház: Augusztus 6-án kezdik a bontási munkálatokat

0
608
A munkaterület átadásán 2018. július 26-án, Tárnokon. Az eseményen részt vettek az önkormányzat-, a Tárnoki Köz-Ért Kft.-, és a kivitelező cég képviselői.

Mint ismeretes, a művelődési ház nagytermének tetőszerkezete megöregedett, elérte teljesítőképessége határát. A feltárt vizsgálati adatok tükrében – miszerint a falazat nem bírná el a mai szabványoknak megfelelő tetőszerkezetet – önkormányzatunk úgy döntött, hogy a színháztermet újjáépítteti. A szerződés aláírása és a munkaterület átadása már megtörtént, a több mint 100 éves épületrész bontása várhatóan augusztus 6-án elindul, amellyel Tárnok történetének legnagyobb értékű kulturális beruházása veszi kezdetét.

A munkálatok során nem csak a színházterem újul meg, hanem végleges megoldást kap az átrium fedése, és használhatóvá válnak az emeleten eddig csak szerkezetkész állapotban lévő termek. Az építés tervezett nettó összege meghaladja a 100 millió forintot. Bővebben itt.

„Nagyon sokáig, majd száz esztendeig e falak között zajlott Tárnok kulturális, társadalmi, civil élete. Ezek a falak tanúi az időnek és ebben a pillanatban azt üzenik nekünk, felelősek vagyunk a jövőért. Tisztelettel állunk meg ebben a pillanatban, tisztelgünk azok előtt, akik majd száz éve úgy érezték, tenniük kell valamit közösségükért. Július 21-én a Szlovák Klub tagjai búcsúztak a Heinrich család által épített táncteremtől” – mondta el Szolnoki Gábor polgármester.

1927. Tárnok kulturális életét tekintve az egyik, ha nem a legjelentősebb esztendő. Heinrich Antal és felesége, Muskovics Viktória ebben az évben építette fel az általuk üzemeltetett kocsma mellé a tánctermet. Az épület felépítése hatalmas áldozatot követelt a családtól, jelentősebb hitelt is fel kellett venniük. Álmukat azonban, hogy Tárnok lakossága számára tánctermet építsenek, sikerült megvalósítaniuk. 1927-től kilencven éven keresztül településünk kulturális életének központja volt a terem.
Az egykori kocsma és lakóház épületét néhány éve elbontották, így már csak a nagyterem falai beszéltek a múlt eseményeiről. Az épületegyüttes utolsó rendezvénye a szlovák klub volt. Az a rendezvény, melynek célja, hogy az idősek segítségével a lehető legjobban megismerjük Tárnok történetét, hiszen ha minden tárgyi és épített emlék elpusztul, csak ezek a szóbeli visszaemlékezések, valamint a régi fotók fognak mesélni a múltról.
Forrás: Ábel András/Facebook

Folytatta: „Minden felelősen gondolkodó közösségi embernek természetes kötelessége összekötni a múltat és a jelent. Helyi politikusként, döntéshozóként pedig alapvető feladat a helyi kulturális életnek teret biztosítani. Ez olyan fontos, mint oxigénnel ellátni egy szervezetet. Sok aggodalommal és gonddal küzdve jutottunk el odáig, hogy belevágunk egy ilyen komoly beruházásba, a legnagyobb gondot ebben az esetben is az anyagi források biztosítása jelentette. 2016-ban – megismerve a szakértői véleményeket –, úgy döntöttünk, hogy hosszútávon akarjuk rendezni a művelődési ház sorsát. Méltó kezdeményezés volt a múlt században a színházterem építése, egy évszázaddal később pedig méltó folytatása lesz ennek megújítása. Igaz, a két és fél évvel ezelőtt megbecsült költségek emelkedtek, azonban jó hír, hogy önkormányzatunk jó gazdálkodásának köszönhetően a fedezetet biztosítani tudjuk. Az építés tervezett nettó összege meghaladja a 100 millió forintot, az azonban egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy ezt meg kell tennünk. Ezt hozta most elénk az élet, mi pedig nem nagy vagy kis feladatok megoldására vállalkoztunk, hanem feladatok megoldására. Köszönöm minden tárnoki ember, különösen pedig azon szervezetek tagjainak megértését és támogatását, akiket a színházterem bezárása a legérzékenyebben érintett. Most azon leszünk, hogy a realitás keretein belül a legrövidebb idő alatt elkészüljön az új terem és az épület méltó módon szolgálhassa Tárnok civil életét az elkövetkező száz esztendőben is. A terem építése tehát történelmi pillanat, éppen ezért szeretném, ha minden érdeklődő ember üzenni tudna a majdan élő tárnokiaknak.

Ezért egy időkapszulát fogunk elhelyezni az épületben, benne minden olyan gondolattal, dokumentummal, amivel történelmi meglepetést szerezhetünk majd a jövő nemzedékének.

Az építkezést a szakemberek mellett személyesen is nyomon követem, 2019 tavaszán a tárnokiakkal és a civil szervezetekkel már az új épületben szeretnénk ünnepelni” – emelte ki a polgármester.