Kertbarátok

0
404

Megint összejöttünk. Tudjátok, minden hónap első keddjén a nyári időszámításkor 18 órakor a művelődési házban. Télen 17 órakor.

Volt egy kis kóstoló is. A Krupnopoldnaja cseresznye felkeltette az érdeklődést. Először a kimondhatatlan neve, később a nagyméretű gyümölcse miatt.  Lakatos Béla tagunk is cseresznyét hozott, de legnagyobb ámulatunkra szép méretes kiegyelt sárgarépát. Én már harmadszor vetettem az idén és talán lesz egy két sor. Petrezselyemből viszont egy szál sem kelt ki. A barátomtól hoztam a gondosan, földel együtt kiszedett kis palántákat, hogy legalább levelem legyen. Az sem maradt meg. Az idén borsóm sem lesz. Tavaly gyönyörű volt. Leginkább a Kelvedon csodája tett ki magáért.

Ennek kapcsán beszélgettünk a sikertelenség okáról. Már bakhátra vetem, a sárgarépát, amit mulcsozok. Egy rúddal tömörítek kis árkot. Meglocsolom és úgy szórom bele a magot. Virágfölddel takarom és azt is lenyomkodom a csővel. Óvatosan jól meglocsolom. Most kaptam egy tippet, hogy Picadorral fertőtlenítsem az árkot a vetés előtt. Még jó pár ötlet elhangzott a lejárati időtől a magok duzzasztásáig.

Béla hagymái is nagyon szépek. A titka, hogy kelés után feltöltögeti földdel. Ezt én is bevezetem. Megcsodáltuk Irmai Tibor gyönyörű rózsáit. Móni levendula csokorral kedveskedett nekünk.

Így tanulunk egymástól. Régen elfeledett tudás megszerzése nem könnyű dolog.

Sikerek, sikertelenségek váltakoznak évről évre. Talán ez teszi vonzóvá a kertészkedést.

Rompos Károly