Milyen egy AKTÍVANYU? Olyan anya, aki megmutatja, mennyire nem csupán a gyermeknevelésről szólhat az élet kisgyerek mellett, hanem lehetőséget ad arra is, hogy megvalósítsa álmait és akár vállalkozzon is a baba mellett. Júliusi AKTÍVANYUnk Kemény Ildikó.

Családom és én…

Kemény Ildikó vagyok, és egy határon túli kis faluból származom, így a fővárosba kerülésem után alig vártam, hogy újra egy nyugodt kis településen élhessem az életemet. 2012-ben döntöttünk úgy férjemmel, hogy Tárnokra költözünk, hogy hasonlóan hozzánk, a mi gyermekeink is egy családiás, barátságos környezetben nőhessenek fel. Sokáig a település „alvó lakosságához” tartoztunk: reggel munkába mentünk, este fáradtan hazaestünk… Majd 2016-ban végre, hosszú várakozás után a gólya úgy döntött, minket is meglátogat, és szeptemberben meghozta kisfiunkat, Kázmért. Az eddigi „alvó lakosból” hirtelen aktív tárnoki anyukává váltam. Eleinte csak a hosszú, több kilométeres séták jelentették a napi programunkat, majd elkezdtünk baba-mama tornára, Ringatóra, Baba-Mama Klubba járni, és nagyon sok új emberrel megismerkedtünk. Imádom ezt az új, anyukás életet, és már nagyon várjuk, hogy júliusban megérkezzen kislányunk is, Lídia.

Így kezdődött…

Az elmúlt 33 évben egy nagyon változatos és izgalmas utat jártam végig. 14 éves koromig a vajdasági Bácskossuthfalván éltem egy szorgalmas kislány életét, aki nagyon jó volt matekból, fizikából, így már ekkor biztos voltam benne, hogy valami ilyen területen szeretnék majd dolgozni, ha nagy leszek. Középiskolai éveimet Szegeden töltöttem, majd Pécsre kerültem egyetemre, ahol közgazdászként végeztem marketing szakon.
Középiskolásként a szabadidőmet próbáltam mindig aktívan kihasználni, ezért is csatlakoztam a Zabhegyező Gyermekanimátor Egyesület egyetlen vajdasági csapatához, a Vigyori csoporthoz, akikkel nyaranta több gyerektábort is szerveztünk, évközben hétvégente pedig játszóházakat tartottunk. Jellemzően a programok kitalálásában segédkeztem, szívesen készítettem a játékokhoz szükséges dekorációkat, és általában egy-egy gyerekcsoport vezetését is elvállaltam, így az egy hetes táborok alatt kicsit a „pótanyukájuk” lehettem. Imádtam ezeket a feladatokat, és még mindig kacérkodom a gondolattal, hogy egyszer újra ilyen területen is dolgozhassak.

Ildivel az AKTÍVANYU rovat egy időre elköszön. Nagyon köszönöm minden Anyunak a bemutatkozást, bízom benne, hogy sikerült megmutatni, mennyire nem unalmas egy otthon lévő anya élete. A baba-mama klub és a VARÁZSÖBÖL pedig továbbra is vár Benneteket. Szép nyarat!
Sümegi Krisztina

A kisfiunk születése előtti években azonban a számok világa uralta az életemet. A Budapesti Corvinus Egyetemen tanítottam, piackutatási projekteket vállaltam, az EFOTT fesztivál szponzorációs munkatársa voltam, és elvégeztem a gazdálkodástudományi Ph.D. képzést. Egyetemi oktatóként szerintem a marketingesek talán egyik legnagyobb kihívásával néztem szembe: meg kellett mutatnom és tanítanom a hallgatóknak, hogy a marketing és statisztika nagyon jó barátságban állnak egymással, és a piackutatás, a kimutatások bogarászása is a marketingesek egy fontos eszköztára.

TBMK2017-18

Mióta főállású anyuka vagyok továbbra is segédkezem piackutatási projekteben, és próbálom magam tovább képzeni, ezért jelenleg egy két féléves Data Science („adattudós”/adatbányász) képzésen veszek részt. Természetesen a legtöbb időt mégis igyekszem a kis családunknak szentelni, és abban segíteni, hogy a tárnoki babáknak és gyerekeknek is egy élményekkel teli gyermekkoruk lehessen. Ezért is vállaltam el 2017 szeptemberében, hogy Máté-Lakos Adrival közösen átvesszük a Tárnoki Baba-Mama Klub vezetését. Igyekszünk minden csütörtökön két órában a legkisebbek és szüleik igényeinek megfelelve programokat szervezni, melyek helyszínéül kiválóan szolgál az Ifjúsági Ház. A beszélgetős, tanácsadói programok mellett kreatív foglalkozásokat is kitalálunk, de van, hogy egyszerűen csak szabadon játszani és ismerkedni hagyjuk a gyerkőcöket – és természetesen a szüleiket. Úgy gondolom a Klubba járó anyukák egy kiváló közösséget hoztak létre, akik számíthatnak bármikor egymás segítségére, tapasztalataira, nem csak a Klub ideje alatt, hanem azon túl is. Igaz, júliusban és augusztusban a Klub nyári szünetet tart, de így is tervezzük a közös strandolások, kisebb kirándulás spontán szerveződését. Akinek van kedve, csatlakozzon hozzánk bármikor!

A legfontosabb dolog számomra abban, amit csinálok…

Egész életemben fontos volt számomra a közösséghez tartozás, és az, hogy ezért a közösségért én is tegyek valamit. Ezt kisfiunk számára is igyekszem megtanítani. Úgy gondolom, különösen a mai világban, amikor sokszor a szülőhelyünktől messze sodor minket az élet, így szüleink, testvéreink, a régi barátaink csak több órás utazással érhetőek el, fontos, hogy odafigyeljünk egymásra akár csak egy-két bátorító, kedves szóval, vagy egy közös játékkal. Hiszem, hogy a gyerekek legjobb barátja a másik gyerekek, akivel el tud játszani, csintalankodni, és az anyuka legjobb barátja és megértője is egy másik anyuka, aki hasonló cipőben jár. Szerencsésnek mondhatom magam, hisz ezeket az értékeket a Klubtól mind megkapom, és igyekszem én is továbbadni mindenkinek, aki eljön hozzánk, és nyitott ezekre a dolgokra.

Lépjetek kapcsolatba velem!

Elérhetőségek: babamamaklubtarnok@gmail.com vagy somogyiildiko@gmail.com
FB: www.facebook.com/tarnokibabamamaklub
Honlap: http://babamamaklubtarnok.wixsite.com/babamamaklub