Polgármesteri intézkedés az óvodai felvétellel kapcsolatban

0
1737

Mint ismeretes a Tárnoki Mesevár Óvodában sajnálatosan kialakult óvodapedagógus hiánnyal összefüggő csoportlétszám csökkenése és annak hirtelen, előzetes felkészülés nélküli bejelentése, jelentős, gyakran emberileg teljesen érthető indulatokat keltett a lakosság körében.

Szolnoki Gábor polgármester a probléma megoldása érdekében személyesen is egyeztetett Halmosné Liebhauser Szilvia, a Tárnoki Mesevár Óvoda intézményvezetőjével a Polgármesteri Hivatalban, kedden.

Tárnok a környező településekhez képest 2011 óta volt abban a kiváltságos helyzetben, hogy a még nem óvodaköteles gyermekek felvételét is biztosítani tudta.

A megbeszélésen többek között az a kérés is elhangzott, hogy az intézmény felelős vezetője tárja fel a kialakult helyzet okait és a megoldásra vonatkozó elképzeléseiről, javaslatairól – különös tekintettel az elkövetkező évekre vonatkozóan – tájékoztassa az önkormányzatot is.

A polgármester továbbá azt a kérést is megfogalmazta, hogy az intézményvezető vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az éppen tanuló, végzős, pályakezdő vagy már nyugdíjas óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek szélesebb körű alkalmazásával, az álláshelyekre kiírt pályázatok feltételeinek enyhítésével, túlórákkal vagy más általa javasolt módon hogyan tudná a fennálló problémát a lehető legrövidebb időn belül orvosolni.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a gyermekek nevelésére, oktatására. Az anyagi lehetőségeit gyakran meghaladva igyekezett fejleszteni az intézményeit; pályázatokon indult és nyert, amelynek eredményeképpen tovább fejlődnek az óvodai telephelyek eszközei, valamint településünk új, korszerű óvodaépülettel, ezen belül további egy csoportszobával is gazdagodni fog.

Tárnok Nagyközség Önkormányzata – lehetőségeihez mérten – a településen élő gyermekek érdekében továbbra is minden segítséget meg kíván adni, így a polgármester kérte a megoldási javaslat mihamarabbi kidolgozását, és annak az önkormányzathoz való eljuttatását.