Kezdődik a művelődési ház nagytermének építése

0
1766

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a művelődési ház nagytermének tetőszerkezete megöregedett, elérte teljesítőképessége határát. A feltárt vizsgálati adatok tükrében – miszerint a falazat nem bírná el a mai szabványoknak megfelelő tetőszerkezetet – önkormányzatunk úgy döntött, hogy a színháztermet újjáépítteti. A közbeszerzés sikeresen lezajlott, az építési munkálatok várhatóan még idén nyáron megkezdődnek. 

A megismerhető adatok alapján 1927-ben kezdődött meg a táncterem építése. Heinrich Antal tárnoki lakos volt az építtető, az eredeti elképzelés szerint mozi lett volna belőle. Ez a terv végül nem sikerült, ugyanakkor a terem megfelelő helyszínt biztosított színi előadások, rendezvények lebonyolítására. A helyiség végében színpadot helyettesítő emelvény és fölötte karzat épült, ahol a fúvószenekar kapott helyet.

Az elmúlt esztendőben indult el a színházterem esetleges részben, vagy egészben történő felújítási-, építési lehetőségének szakmai vizsgálata. Miután a statikai vizsgálat rámutatott a falazat hibáira, önkormányzatunk úgy döntött, hogy a kiviteli tervet nem a tetőszerkezet cseréjére, hanem az egész épületrész megépítésére készítteti el.  Azonban az első tervezéstől a gyakorlati munka kezdetéig jelentősen emelkedtek az építőipari-, és a kivitelezési árak, így a Képviselő-testületnek a 2016-ban megbecsült összeghez képest költségvetési módosítást kellett végrehajtania.

nagy1
Ismeretes, hogy 2008-ban a művelődési ház teljes újjáépítésére elkészültek a tervek. 2011-ben, az úgynevezett I. pályázati ütem keretében az intézmény – a nagyterem kivételével – hozzávetőlegesen 100 millió forintból újult meg.
A kivitelezési árak folyamatos emelkedése sok esetben okozott gondot önkormányzatunknak, hiszen a döntéseket nem a piaci változások, hanem a döntéshozatalra vonatkozó törvények határozzák meg. A kész tervek alapján az idei közbeszerzési eljárásban már az új értékek és adatok szerepeltek. A közbeszerzési eljárás június 20-án eredményesen lezárult. A munkálatok várhatóan még idén nyáron megkezdődnek.

Szolnoki Gábor polgármester: „Képviselő-testületünk 2016-ban – megismerve a szakértői véleményeket –, úgy döntött, hogy hosszútávon kívánja rendezni a művelődési ház sorsát. Méltó kezdeményezés volt a múlt században a színházterem építése, egy évszázaddal később pedig méltó folytatása lesz ennek megújítása. Igaz, a korábban (2016-ban) megbecsült költségek emelkedtek, azonban jó hír, hogy önkormányzatunk jó gazdálkodásának köszönhetően a fedezetet biztosítani tudjuk. Az építés tervezett nettó összege meghaladja a 100 millió forintot.”

A munkálatok során nem csak a színházterem újul meg, hanem végleges megoldást kap az átrium fedése, és használhatóvá válnak az emeleten eddig csak szerkezetkész állapotban lévő termek. Ennek köszönhetően növelhető az intézmény befogadóképessége.
A munkálatok során nem csak a színházterem újul meg, hanem végleges megoldást kap az átrium fedése, és használhatóvá válnak az emeleten eddig csak szerkezetkész állapotban lévő termek. Ennek köszönhetően növelhető az intézmény befogadóképessége.