A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést. MTI Fotó: Rosta Tibor

Júliusban országszerte elkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok, akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-je után bírsággal sújthatók – közölte a Nébih a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a bírság a parlagfű fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfű leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken – olvasható a hivatal közleményében.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok a védekezésre megszabott határnap előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére.

A parlagfű elleni védekezés jogszabályi alapja

  • az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) és a
  • parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásáról, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII.30.) Korm. rendelet

Az Éltv. 17. § (4) bek. értelmében „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén a Korm. rendelet 3. § (1) bek. alapján július 1. napjától a külterületen az illetékes járási hivatal (Érdi Járási Hivatal), mint növény- és talajvédelmi hatóság, belterületen a jegyző rendeli el a közérdekű védekezést.

A közérdekű védekezéssel felmerülő valamennyi költséget a földhasználó köteles viselni. A közérdekű védekezés elvégzése során a végrehajtással megbízott szervezet jogosult az érintett területre belépni, és ott a közérdekű védekezés végrehajtásához szükséges cselekményeket elvégezheti.

Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja szerint növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezését elmulasztja. A bírság megállapítására a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal rendelkezik hatáskörrel.