Szeretem a kertem – Mini-konferencia Tárnokon

0
278

Az Aranyalma Lélekmentor Egyesület május 12-én tartott kertészeti mini konferenciát Tárnokon, ahol az érdeklődők két izgalmas előadást is meghallgathattak.

Ujvári Gabriella biokertész, a biatorbágyi „Házikertészet” oszlopos tagja a biokerti módszerekről mesélt a résztvevőknek. Fontos gondolatot tolmácsolt: nem feltétlenül a kártevők kiirtásán kell munkálkodnunk, hiszen ezek is elengedhetetlenek az ökológiai egyensúly megtartásához. A növényvédelem legfőbb feladata, hogy a növény ellenálló képességét növeljük, akár növénytársításokkal, akár egyéb környezetbarát szerekkel. A talajban is fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt. Nem lehet mindig csak kizsigerelni a talajt, fontos a tápanyagutánpótlás, amit akár szerves trágyával, akár zöldtrágyával vagy komposzt beásásával is biztosíthatunk.

Pálné Kemény Andrea kertészmérnök és fitoterapeuta a ház körüli gyógynövényeket mutatta be, teakóstolóval fűszerezve. Olyan gyógynövényekkel ismerkedhettünk meg részletesen mint a fodormenta, a citromfű, a kerti kakukkfű, a málnalevél, a szederlevél, a diólevél, a kukoricabajusz vagy a fehérbabhéj. Andreától igazán praktikus, a mindennapokban is hasznos ismereteket kaptunk a gyógynövényeket illetően, a megannyi illatos, aromás tea már csak hab volt a tortán.

Máté-Lakos Adrienn