Soha ne add fel!

0
965

Egy szerény, 17 éves Tárnok-Margitligeti fiatalember, Parádi Péter Oresztész üzenete ez mindenki számára, aki kétszeres nehézsúlyú Junior spanyol bajnok, (2017, 2018) talán egy kevésbé ismert sportágban a kyokushin karate-ben, ami a legerősebb karate.
A sportágválasztás véletlen volt, szülei noszogatására az iskolában meghirdetett edzésre ment le 6 éves korában, és ott is ragadt. 7 évesen kezdte a Kyokushin karatét, Sensei Medgyes Erzsébet jóvoltából, amit Shihan Kurucz Mihály irányítása és tanítása mellett 2007 óta folyamatosan végez, napi szinten edz, fejleszti tudását. 2016-ban sikeres vizsgát tett fekete öv 1 danra. 2017 decembere óta Kőbányára jár Shihan Halász Károly edzéseire. Halász Vivien sanpai jóvoltából alkalmanként a gazdagréti dojo ovis–gyerek csoport oktatásában is részt vesz, besegít. Ismerkedik a thaibox, K1 rejtelmeivel és a testépítés is foglakoztatja.

2009 óta folyamatosan jár versenyekre, ahol mindig dobogós helyen végez. Nemcsak itthon, de külföldön is eredményes versenyző, Szlovák,- Lengyel,-Szerb,- Olasz,- Spanyol,- bajnokságokon mutatta meg tudását nagyon szép eredményekkel, dobogós helyezésekkel.
Péter mindennapjaiba már teljesen beleivódott ez az életforma. A délelőtt a tanulásé, az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 11-es tanulója. A testnevelés mellett az angol nyelv a kedvenc tárgya. A délután a sporté késő estig.

A küzdő sportokban – így a kyokushin kataréban is – nemcsak a fizikai erőnlét számít, fontos a szellemi jelenlét, illetve a test és lélek harmóniája, egyensúlya.
Péter elmondása szerint sok mindenre megtanította a harcművészet, elsősorban a tiszteletre, az összetartásra, csapatszellemre, arra hogyan segítsék egymást, higgadtságra és megfontoltságra nevel. Nem utolsó sorban az agresszió levezetésére is alkalmas. Úgy véli nagyon kellemes társaságba került, ahol remek embereket, mestereket és tanítványokat ismerhetett meg.

Kevés szabadidejét a családdal és barátaival tölti. Kikapcsolódásként kosárlabdázik. Ha ideje engedi, olvas, a lélektani könyvek foglalkoztatják, a zenében a hiphop irányzat a kedvence, de szívesen hallgatja Deák Bill Gyulát is.

Távlati tervei az érettségi után a Testnevelési Egyetem. A sportban fő célkitűzése az olimpiai és világbajnoki címért folytatott küzdelem. Ehhez még sok lépcsőt kell megjárnia, de a jó sorozat folytatódik; március 17-én volt a Kata Magyar bajnokság Esztergomban, ahol egyéniben második, csapatban első helyezést ért el.

A következő megmérettetés a tavasszal megrendezésre kerülő Diák Olimpia, majd októberben, immár a felnőttek között a Német Bajnokság és novemberben, Romániában az Európa Bajnokság a soron következő.

A kjokusinkai szó jelentése: Találkozás a végső igazsággal. A kyokushin álló stílusú karate irányzat, amely előtérbe helyezi a valós küzdelmet és a hatákonyságot.

Kívánom Péternek, hogy találja meg a saját igazságát, s hogy ott állhasson a dobogó legfelső fokán, álmait, céljait megvalósítva.

Marczell Kiss Judit