Mint ismeretes, Tárnok Nagyközség Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az évről évre kiemelkedően magas születési számnak megfelelve, a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a településünkön élő gyermekeknek. Ezen törekvés keretében készült el, és épült meg Tárnok első zöldmezős beruházása, a Tárnoki Tipegő Bölcsőde 2015-ben. Önkormányzatunk már akkor elkészítette egy újabb óvoda tervét, valamint az is ismert volt, hogy a szükséges forrás biztosítására pályázati lehetőségeket keres.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a mai napon ismertette, hogy több mint 7 milliárd forintot nyert el 40 Pest megyei önkormányzat óvodák építésére és felújítására,
amiből Tárnok az igényelhető legmagasabb támogatási összegben, vagyis 400 millió forintos pályázati forrásban részesül.

A felhívás fő célja a Pest megye területén található önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása volt.

DSC_4151
Szolnoki Gábor polgármester és Dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnk a tervezett új óvoda helyszínén egyeztetett a Honfoglalás utcában, Tárnokon, 2018. április 5-én.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnk szerkesztőségünknek elmondta: az óvodák férőhelyeinek fejlesztése és növelése a kormány családbarát intézkedéseinek része. Hozzátette: a fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a gyermekek számára.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt –, ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a Fidesz-KDNP Pest megyei országgyűlési képviselőinek javaslata alapján a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött. Tárnok ebből a 80 milliárdos keretösszegből korábban már 170 milliós támogatást kapott óvodai férőhelyek bővítésére, illetve eszközfejlesztésre, így a mostani 400 milliós támogatással együtt összesen már 570 millió forintos támogatási forrásban részesült.

ovi_latvanyterv_

Szolnoki Gábor polgármester szerkesztőségünknek elmondta: „Településünk életének egyik legszebb pillanatához érkezett el 2015. október 22-én, amikor ünnepélyes keretek között nyitottuk meg Tárnok első bölcsődéjét. A több éves előkészítő munkák, tervezések, pályázat, a kivitelezés izgalmai után megállhattunk egy pillanatra. Településünkön az országos átlagot meghaladó a gyermekszületések száma, és ez, ahogy fogalmazni szoktam, édes teher. Jó látni az emberek jövőbe vetett bizalmát, és jó feladat megfelelni települési szinten az ebből fakadó igényeknek. Ilyen dolog ez a bölcsőde is. Természetesen ez a lépés nem jelentette azt, hogy megállhatunk, ezért további óvodafejlesztési elképzeléseinket is tervekké változtattuk. Most pedig elérkezett az a pillanat, amikor ebbe a munkába is belevághatunk! A Tárnoki Tipegő Bölcsőde az elmúlt harminc év első zöldmezős beruházása volt, most nem kellett ennyit várnunk a következőre, csodálatos öröm ez mindannyiunk számára! Külön köszönöm az intézmény-fejlesztési elképzeléseinket is támogató munkáját dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnknek és természetesen az egész szakmai stábnak, akik az elmúlt két évben e pályázat sikerességéért dolgoztak!”