TABLETEKET KAPOTT A TÁRNOKI ISKOLA

0
953

A Közép-Magyarországi régióban elindított informatikai eszközfejlesztés keretében a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola a napokban 21 db tabletet kapott, ezzel együtt a program során pedig 85 új számítástechnikai eszközzel gazdagodott, amelynek összértéke meghaladja a tízmillió forintot. Az új eszközöket a negyedikesek használják majd, csoportbontásban. A projektzáró rendezvényen dr. Aradszki András országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a digitális tudás fejlesztése 2010. óta a kormány oktatáspolitikájának fókuszában van.

„A Kormányzat erős célja, hogy a digitális képességek fejlesztése a leghatékonyabban kezdődhessen el az oktatási intézményekben, így az általános iskolákban is. A jövő munkáinak jelentős része már a digitalizációra épül, nem lesz az életnek olyan része, ahol ez a technológia nem kap kiemelkedő szerepet. Az ezzel kapcsolatos fejlesztésekből iskolánk sem maradhat ki, ezért az elmúlt év végén erről a fejlesztésről is tárgyalhattunk a KLIK vezetőjével, illetve dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnkkel. Jó érzés látni, hogy ez a fejlesztés most megvalósult, tovább dolgozunk azért, hogy iskolánk infrastrukturális fejlesztései tovább folytatódjanak”– mondta el szerkesztőségünknek Szolnoki Gábor polgármester.

A 6,2 milliárd forintos, a Közép-Magyarország régiót érintő állami finanszírozású projekt keretében az érdi iskolák több mint 120 millió forintért kaptak számítógépeket, monitorokat, laptopokat és projektorokat 2017 decemberében. Most, a program zárásaként, tabletek érkeztek az Érdi Tankerületi Központ iskoláiba – az eszközöket a gyerekek használják majd.

– Célunk, hogy a diákok digitális kompetenciáit fejlesszük, ami egyrészt uniós követelmény, másrészt a nemzeti alaptanterv is előírja. Ezekkel az informatikai eszközökkel a pedagógusok módszertani kultúrájának megújulását is elő tudjuk segíteni – hangsúlyozta Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója a projekt záró ünnepségén.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott: 2010. óta a kormány oktatáspolitikájának fókuszában van a digitális tudás fejlesztése.

– Célunk, hogy olyan gyerekek kerüljenek ki az általános iskolákból, akik készségszinten tudják használni az informatikai eszközöket. Ennek korábban nagy akadálya volt, hogy az oktatáshoz szükséges eszközök nem álltak rendelkezésre, de  az egész járást érintő fejlesztés ezt pótolta – mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: véleménye szerint a fejlesztések nem állnak le, a következő négy évben is hasonló programokat tudnak majd elindítani, ideértve a pedagógusok informatikai képzését is.

– A digitális fejlődés lehetőség számunkra, hogy azt a gazdasági hátrányt, amit a XX. század történelme során összeszedtünk, egy jelentős, előremutató lépéssel – ami nem más, mint a digitális eszközök elterjedése és készségszintű alkalmazása a termelésben, az oktatásban és a közigazgatásban – le tudjuk küzdeni. Ehhez megvan a gazdasági háttér, azaz forrás lesz rá, de ehhez az is kell, hogy a gazdasági növekedés tartósan négy százalék felett maradjon – zárta szavait.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a tárnoki II. Rákóczi iskola nagy változás előtt áll: a következő tanévben szeretnék bevezetni az angol-magyar két tannyelvű oktatást, első osztálytól.

A diákok egyébként ebben az intézményben már kipróbálhatták a tableteket, méghozzá matematika órán. A negyedikesek nagyon izgalmasnak találták, hogy ezen az eszközön oldhatták meg a példákat, egyikük elmondta, hogy könnyebb volt így tanulnia.

A tabletek a többi általános iskolába is megérkeznek a napokban.

Forrás: erdmost.hu