BEMUTATKOZIK AZ IHAROS NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

0
924

Erre a virtuális kanapéra minden hónapban egy Tárnokon működő civil szervezetet hívunk meg egy rövid beszélgetésre, bemutatkozásra.

Szervezet pontos neve:
Iharos Népművészeti Egyesület

Szervezet elnöke: Ament Éva

Mikor alakult? 1996-ban és szinte kezdetektől tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének

Milyen fő területen tevékenykedik a szervezet?
Hagyományőrzés, magyar népi tárgykultúra kutatása, megismerése, gyakorlása és oktatása.

Szlogen, jelszó, hitvallás:
Ismerjük meg hagyományos népi tárgykultúránkon keresztül múltunkat, szokásainkat s értékeinken át ablakot nyithatunk jövőnkre is. Kiemelt feladatunk még, hogy egyedülálló népi kézműves örökségünket határokon innen és túl, egész Európának is megmutassuk.

Mi a szervezet fő célkitűzése?
Összegyűjteni a Zsámbéki-medence népi iparművészeit, Népművészet Ifjú Mestereit, Népművészet Mestereit és kézműveseit. Bár a legtöbb alkotónk magányosan dolgozik műhelyében, mégis előnyt jelenthet, ha egy szakmai szervezet támogatja. Tagjaink közé nem pusztán jelentkezéssel, hanem a szakmai múlt bemutatásával (Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály zsűri értékeléseivel, szakmai díjak meglétével, egyéb néprajzi referenciákkal) lehet jelentkezni.
Tagjainktól alapvető elvárás, hogy munkájukat tudásuk legmagasabb szintjén végezzék, folyamatos tanulással képezzék magukat, szakmai pályázatokon induljanak, no és munkájukat időről – időre kiállításokon is megmutassák.

Szervezet eddigi programjai:
Állandó programjaink:
-„Óperencián innen…” előadássorozat, melynek keretében néprajzzal, a népi kultúra magyar és egyetemes kitekintésével is várjuk tagjanikat és az érdeklődőket
– HÉTPRÓBÁS játékok családoknak, melyekkel különböző kulturális programokon, fesztiválokon találkozhatnak az érdeklődők
– HÉTHATÁRON szakmai gyűjtőutak kézműveseknek, néprajzkutatóknak
– Értékmentő Tábor Gömörszőlősön, melyen az ország jeles bútorfestőit, templomfestőit fogjuk össze, de jelen vannak egyéb mesterségek kiváló képviselői is (szövők, csipkeverők, kovácsok, hímzők, bőrművesek)
– „Úton Betlehembe..” tárgyalkotó pályázat gyerekeknek
– Luca-napi Sokadalom Tárnokon
– kézművesség és néprajz oktatása a Budaörsi Mindszenty Katolikus Iskolában

Mire a legbüszkébb a szervezet?
Megalakulásunk óta közel 300 saját szervezésű programot tudhatunk magunkénak, jelenleg 60 taggal. Kiemelt partnerünk a Hagyományok Háza, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Támogatóink – az egyéni mecenatúrán túl – a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Együttműködési Alap is. Alkotóink állandó kézműves oktatói a Hagyományok Háza akkreditált képzéseinek, jelen vannak az ország 4 kézműves iskolájában. Részt vettünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma megrendelésére a Nemzeti Kézműves Stratégia kidolgozásában. jelenleg szervezői vagyunk az áprilisban a Műcsarnokban nyíló Népművészeti Szalonnak, mely 60 év után ismét a népi tárgykultúra fellegvára lesz 2018-ban.
Határainkon túl is jól ismernek bennünket, szinte jobban, mint szűkebb környezetünkben, kell ennél több?

Hol találkozhatunk személyesen a szervezettel?
Elsősorban a Luca-napi Sokadalmon, de a térség kiemelkedő kulturális programjain is.

Elérhetőség (web, FB, mail, telefon):
web: www.iharoskezmuvesek.hu
FB: Iharos Népművészeti
Egyesület
mail – ament.eva@t-online.hu
mobil: +36-30/23-43-887

Számlaszám, ahova a szervezet adományokat fogad:
B3 TAKARÉK Szövetkezet
64800080-18009279-00000000

Gyűjtheti-e a szervezet az adó 1%-ot? Ha igen, milyen adószámra?
A szervezet az adó 1%-os felajánlásokat a 61742202-1-13 adószámra várja. A befolyó összeget évek óta játszóházi alapanyagokra költenek, ezáltal is minél szélesebb körűvé téve azt.