TÁRNOKI BÖGRÉK A JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ SZÍNPADÁN

0
648

Közel húsz éve él Tárnokon Lakatos István színművész, mégis kevesen ismerik, nem sokat tudunk róla. Igaz, néhány alkalommal hallhattuk tárnoki ünnepi eseményeken verset mondani. Itthon magántanítványai vannak, beszédjavítással foglalkozik, versmondást tanít, többen vannak, akik nála tanultak, s ma már hivatásos előadók.

Meglepődtünk, amikor a napokban egy halom színes bögrével a hóna alatt lépett ki a tárnoki Goods Market üzlet ajtaján.

Kérdésünkre, hogy miért van szüksége ennyi bögrére, igen csak meglepő választ kaptunk! Elmondta, hogy színész mesterséget oktat Budapesten, az Erzsébetvárosi Művészeti Szakiskolában, és bemutatóra készülnek.

Immár hagyomány, hogy minden évben, a Színházi Világnapon a József Attila Színházban rendezik meg a művészeti középiskolák fesztiválját Ádámok és Évák Ünnepe címmel. Az idén Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a költő balladáit
alkalmazzák színpadra a fiatalok.

„Az iskolánk A hamis tanú című balladát viszi színre” – kezdte el mesélni a tanár úr .

Folytatta: „Sajnos, gyakorlatilag semmilyen anyagi eszköz nem áll rendelkezésre a produkció létrehozásához. Ez azt jelenti, hogy még egy gyufásdobozra sincs keret. Minimális kellékekre viszont szükség van. Rendezőként ki kell találnom, hogy miként tudunk megoldani egy-egy helyzetet, minimális kellékekkel. Az előadásunkban van egy kocsmajelenet, és azt találtam ki, hogy minden szereplő kezében legyen egy bögre, ezzel jelezve a mulatozást. Már–már lemondtam erről, mert rájöttem, hogy 22 db bögre nem olcsó mulatság. Ám a szerencse mellém szegődött! Rendszeresen vásárolok a Goods Marketben, és itt bukkantam rá ezekre a színes bögrékre. Megkerestem Téttry Attilát, az üzlet vezetőjét, s elmondtam neki: nagy segítség volna, ha támogatóként fel tudna ajánlani néhány színes bögrét! Nem sokat gondolkodott! Íme, megkaptam a teljes, szükséges mennyiséget, hálás köszönet érte!” – emelte ki Lakatos István.

A tanár úr azt is elárulta, hogy a bemutatóra március 27-én kerül sor a József Attila Színházban, és ígéri, hogy a színpadon a tárnokiak egészségére is koccintanak majd „művészpalántái”!