Február 2-a, vagyis Gyertyaszentelő napja szintén az óvodai jeles napok egyikéhez tartozik. A néphit szerint ugyanis ezen a napon ébred fel először téli álmából a medve. Kijön a barlangjából és megnézi, hogy milyen az időjárás.

Február első hetében Pitypang Óvoda minden csoportja Medve-hetet tartott, melynek során megpróbálták kicsalogatni az álmos macit a barlangjából.

27750018_1746361715437908_3991485243017252173_n

Az óvodapedagógusok kreativitása és leleményessége is azt bizonyította, hogy a gyermekek változatosan és tevékenyen tudtak megismerkedni a jeles nap hagyományaival és magával a medvével. Természetesen a hétre tervezett foglalkozások is erre a témakörre épültek. Szabadjáték ideje alatt a gyermekek maguk is igazi mackóvá válhattak, hiszen ki-be bujkálhattak a csoportszobákban felépített barlangokban.

A gyerekek a közös beszélgetések során felidézhették eddigi ismereteiket a medvével kapcsolatosan, emellett még bemutathatták az otthonról hozott, kedvenc plüss macijukat is.

Ezekből mackó-kiállítást szerveztek, így a barna bundások is részesévé válhattak a csoportok mindennapi életének.

Az együttes verselések, éneklések és mozgásos tevékenységek alkalmával minden gyermek megtáncoltathatta és megtornáztathatta saját dörmögőjét.

A vizuális foglalkozásoknak köszönhetően szebbnél-szebb medvék kerültek ki az ügyes kezek alól, mivel festés, hajtogatás, színezés és barkácsolás formájában is megmutathatták legjobb tudásukat az óvodások.

Csemegézésből sem volt hiány, mivel megkóstolhatták a cammogó kedvelt nyalánkságait, mint például a mézet, málnaszörpöt, különféle gyümölcsöket, puszedlit és még a mézes kalács macikat is.

Február nemcsak a MEDVÉZÉS, hanem a FARSANG tekintetében is fontos.

27657656_1535940036475890_6101497693083447304_nFebruár 9-én izgalommal készültünk idén is a farsangra. Már napokkal az ünnep előtt elkezdtük a készülődést. Feldíszítettük az óvodát, a csoportokat, és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat barkácsoltunk a héten. Tanultunk verseket, dalokat a farsangi ünnepkörben. Titkolóztunk, sugdolóztunk, hogy vajon ki milyen jelmezbe bújik majd.  A farsang előtti napon tartottuk meg a Pizsama Napunkat, mikor minden gyermek hálóruhába, pizsamába, köntösbe, öltözött, és belophatta az óvoda falai közé a családi estéket. Ez a program már előkészíti a másnapi mulatozás hangulatát, mivel ez is más, mint a többi megszokott napunk.  Aztán elérkezett a várva várt nagy nap. A Művelődési Ház megtelt hercegnőkkel, sárkányokkal, dinókkal, szuper hősökkel stb.

27752138_1535939916475902_7137406963264782718_n

Az óvónők és daduskák meglepetéssel készültek a vendégeknek. Takarítónővé változtak, és egy nagyon vicces táncot mutattak be. Ami nagy sikert aratott. Ezután sorra jöttek a csoportok bemutatkozásai, a kicsiktől-egészen a nagyokig. A nagycsoportos Méhecskések verssel prezentálták, hogy mivé változtak a nagy napon, majd egy farsangi tánccal zárták le a felvonulást. Hatalmas tapssal jutalmaztak minden egyes résztvevőt. Ezt követően kezdődött a mulatság. A büfé a szülők jóvoltából, telis–tele volt mindenféle finomsággal. Mondhatjuk, hogy reform, modern büfénk volt, hiszen a szénhidrátcsökkentett sütiktől kezdve a cukormentes üdítőkig, nassolnivalókig megfordult minden az asztalon. Jókat ettünk, jókat ittunk, táncoltunk és a végén elfáradtunk. Együtt voltunk mindannyian, kis óvodánk apraja-nagyja, a szülőkkel, nagycsaládot alakítva.

Reméljük, a tél elhagy minket és a tavasz gyorsan itt lesz.

Becsei-Kövecses Krisztina
Fejlesztő óvodapedagógus