Márton napi libáskodás a Dózsa György úti óvodában

0
916

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük óvodánkban a Márton-napi libás hetet. Egy álruhába bújt óvónő személyében Márton látogatta meg a csoportokat, aki játékos feladatokat osztott a gyerekeknek.

A heti tevékenységek során a gyermekek megismerkedhettek a Márton naphoz kapcsolódó népi hagyományokkal és Szent Márton legendájával. A csoportokban egész héten lázas munka folyt, a szorgos kis kezek különböző technikákkal libákat és lámpásokat készítettek.

23618938_1579579922108333_1059955692_nKét csoportban Márton napi süteményeket is sütöttek a gyerekek némi óvónői segédlettel. A legkisebbek szüleikkel együtt készítették el lámpásaikat. A libás hét tetőpontja és lezárása a pénteki nap volt, melynek délelőttjén minden csoport libás felvonuláson vett részt. A libának öltözött óvodások fehér pólóban, libasorban vonultak a tornaszobába, ahol a libapásztorok, akik a hét többi napján óvónőként dolgoznak, és a kis libák együtt elgágogták a héten tanult libás énekeket, versikéket.

A legenda szerint a libák gágogással buktatták le Szent Mártont, aki a püspökké avatás elől rejtőzött el. Ezt a jelenetet az óvoda udvarán keltettük életre. A mi Mártonunk elbújt az udvaron, az óvodás libák pedig lelkesen keresték majd hangos gágogással jeleztek, amikor rátaláltak.

Végül a püspökké avatásra nem került sor, viszont Éva néni liba formájú süteményét mindannyian megkóstolhattuk. Amikor leszállt a sötét, lámpás felvonulásra indultunk. Az óvoda körüli utcákban sok kis lámpás imbolygott, miközben a gyerekek libás dalokat énekeltek. Az óvoda udvarán zsíros kenyérrel, hagymával, savanyú káposztával és teával vendégeltük meg a résztvevő szülőket és gyerekeket.

Dózsa György úti óvoda óvodapedagógusa