Egy igazán érdekes ember élményeiről

0
3020

November elején Szőnyi Dániel volt a művelődési ház vendége, az előadása a Tárnokról indultam címet kapta.

Dani életében meghatározó szerepet tölt be a sport, 13 éven keresztül rögbizett, ami kapcsán Olaszországban is élt.  Ahogy teheti, hegyet mászik, fut, biciklizik, sziklát mászik és idén nyáron közel 7500 km-t tett meg Teheránig biciklivel, stoppal, busszal.

Szavaiból árad az őszinte kíváncsiság más kultúra megismerése iránt, a saját korlátainak a megtapasztalása és túllépése, és az az életérzés, amire sokan vágyunk, csak azt a bizonyos kezdő lépést nem merjük megtenni, ami kivisz minket a komfortzónánkból. Ő kilépett és szerencsére nagyon jó tapasztalatokkal tért haza.

DSC_2454

A következő szöveget a blogjából idézem: „Belekóstoltam ebbe a csodálatos szabadság érzésbe és minél többet faltam belőle annál jobban ízlett, egyáltalán nem akaródzott befejezni a csavargást. Nyilván fárasztó tud lenni ez a fajta életforma, de ha nem kell egy relatíve szűk időintervallumba préselni magadat barmikor bárhol meg lehet állni, pihenni pár napot. Persze nekem most „csak” két hónapom volt, szóval úgy kellett keverjem a kártyákat, hogy szeptemberre visszaérjek, de azért ebbe a két hónapba bőven belefért, hogy rugalmasan alakítsam az utazást. Nyilván nem is minden úgy alakult, ahogy terveztem, volt ahol több időt töltöttem, volt, ami kimaradt, ezzel tisztában voltam az elején is, hogy így lesz. A 3 konkrétan kitűzött célomat, vagyis Irán három legmagasabb csúcsának megmászását mindenesetre megvalósítottam. Két fő elvemhez is végig hű tudtam maradni, vagyis ingyen kaját vissza nem utasítottam és szállásra egy Ft-ot sem költöttem sehol.”

A blogja végén köszönetet mond édesanyjának, családjának, a főnökének az olvasóinak, de főleg annak, aki a kezdetekkor pozitív energiát adott az induláshoz a RECIKLI bicikliszerviz vezetőjének, akiktől az úton használt biciklit is kapta, Monyi volt.

Az egészet pedig egy Abraham Lincoln idézettel zárja: „A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.”

A blog elérhető a következő web helyen: https://mytraveldotme.wordpress.com/

Vasváriné Élő Katalin
közművelődési vezető