Átadták az új parkvárosi közösségi házat az Aszfaltozó utca és a Gépész utca sarkán. Az intézményt a SPAR Magyarország Kft. építette egy 737 négyzetméteres telken, csaknem 10 hónap alatt.  A 7,5 méter magas épület földszinti beépített alapterülete 373 négyzetméter, emeleti alapterülete 210 négyzetméter. A közösségi ház rendezvényteremként is funkcionál, olvasóterme színpaddal ellátott, ami elektromos redőnyráccsal gombnyomásra leválasztva válik alkalmassá mindenféle közösségi eseményre. 

Erdi_Kozossegi_es_Rendezvenyhaz_20170907

Az ünnepélyes átadó moderátora Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője volt. Azt mondta a SPAR, mint értékteremtő családi vállalkozás gyakorlati segítséget kínál a közösségek számára országszerte, hiszen ezek a szerveződések adják egy település gerincét, ami a település fejlődését garantálja. A helyi értékek támogatása ezért hosszú távú befektetés, amely tudatos, aktívan szerepet vállaló közösségeket kovácsol.

Az eseményen T. Mészáros András polgármester kapott először szót. A városvezető visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a parkvárosiak szomorúan panaszkodtak, hogy a rendszerváltás óta erre a városrészre senki nem fordított kellő figyelmet. A polgármester szerint ezek a visszajelzések mára alaptalanná váltak, hiszen ahogy megígérték, mostanra Parkváros is sorra került. – Sikerül betartanunk az ígéretünket, ráadásul úgy, hogy közben a város többi része is épül, szépül. Tavaly átadtuk az átépült autópálya le- és felhajtót, tavasszal megnyílt az Interspar, most pedig új közösségi házat adunk át, ami valóban a parkvárosi emberek komfortérzetét segítik a mindennapokban – hangsúlyozta. A beruházás költségeiről elmondta a polgármester, hogy a város tíz évig havi bruttó 510 ezer forint bérleti díjat fizet a Sparnak, majd tíz év múlva egy millió forintért vásárolhatja meg az ingatlant. Vagyis a város körülbelül 60 millió forintért juthat hozzá a közösségi házhoz, amit most 228 millió forintból épített kulcsrakészre az áruházlánc. T. Mészáros András szavait azzal zárta, hogy reményét fejezte ki, hogy a közösségi ház által erősödni fog az érdi közösség.

Aradszki András országgyűlési képviselő, az NFM energiaügyekért felelős államtitkára visszacsatolt T. Mészáros András beszédére, s ő is felidézett egy történetet arról, amikor a 2014-es választási hajrában a parkvárosiak arra kérték őt, hogy tegyen valamit a városrészért, hogy az is fejlődhessen. Az államtitkár örömmel összegezte, hogy az elmúlt négy évben mennyit változott a környék. Pozitívumként említette az M7-es autópálya lehajtójának átépítését, amivel sokkal gördülékenyebbé vált a mindennapos közlekedés és derűlátóan nyilatkozott a tavasszal megnyílt hipermarketről is, ami ezrek kényelmes bevásárlását biztosítja mindennap. – Megújultak a háziorvosi rendelők, több utca aszfaltos lett a csatornázás után, de nem állunk meg, a Modern Városok Programból új iskolát és óvodát építünk Fenyves-Parkvárosban. Az óvoda négy csoportos lesz, csoportonként húsz kisgyermeket tud majd fogadni – emelte ki Aradszki András. Szólt arról is, hogy újjáépítik a Teleki iskolát és gimnáziumi szárnyat is kialakítanak. Végül az országgyűlési képviselő ünnepélyesen átadott egy játszósarkot az új közösségi házban, amely azt a célt szolgálja, hogy a családok együtt tudjanak kikapcsolódni: amíg a felnőttek olvasnak, vagy kulturális programon vesznek, addig a gyerekek is felhőtlenül jól érezzék magukat.

Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője érdi lakosként örömmel üdvözölte az épület nyitását. Azt mondta, jó látni, hogy Érd még mindig szívén viseli a közösségfejlesztést. – Jó látni, hogy van terünk, ahová az együttműködéseinket vihetjük. A város felelősségének tekinti, hogy korosztálytól függetlenül biztosítson az érdieknek kulturális lehetőségeket, művelődési alkalmakat. Különösen jelentősnek látom érdiként a városnak azt a tevékenységét, hogy az ifjúság érdekében felvállalt egy közösségi feladatellátást – hangsúlyozta. Végül azt kívánta, hogy minél több alkalommal használják találkozásra, ünnepségre az új parkvárosi közösségi házat.

A SPAR 2017 márciusában az érdi Iparos úti autópálya-csomópont közelében, csaknem 7 ezer négyzetméteren, modern szolgáltatásokkal és technológiákkal ellátott bevásárlóközpontot nyitott, amiben egy több mint 3 ezer négyzetméteres INTERSPAR hipermarket gondoskodik a kényelmes bevásárlásról. A 4,1 milliárd forintos beruházás 100 új munkahelyet teremtett. Az ország 33. INTERSPAR áruháza az Év Boltja kitüntető címmel is rendelkezik. Heiszler Gabriella a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt mondta, nagyon fontos számukra a társadalmi szerepvállalás és hogy részt vegyenek a helyi közösségek életében.

A most átadott közösségi ház egészében wifi működik, a biztonságról riasztó- és tűzjelző-rendszer gondoskodik. Az épülethez 50 négyzetméteres belső kert, valamint biciklitároló is tartozik. A ház fűtéséről kondenzációs gázkazán, hűtéséről 4 darab VRV beltéri egység gondoskodik, az udvarszint alatt pedig egy csapadékvíz-szikkasztót is kialakítottak.

Az Érdi Közösségi- és Rendezvényház kulcsát ünnepélyesen Heiszler Gabriella a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója adta át Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárnak, Szedlacsek Emília főosztályvezetőnek és T. Mészáros András polgármesternek.

Forrás: erdmost.hu