17 éves tárnoki tehetségről áradozik a német Bild

0
4292

A német Bild nem fukarkodik a pozitív jelzőkkel Beke Péter kapcsán: a Bundesligában szereplő Hamburg U17-es futballcsapatában remek teljesítményt nyújt a magyar tehetség. Bekét a Hamburg új ékszerének, csillagának tartják – fordította korábban az nso.hu.

Beke Péter pályafutásában nagy fordulat következett be augusztus elején, hiszen a Ferencváros és az U17-es válogatott csapatkapitánya profi szerződést kapott, s légiósnak állt. A 17 esztendős támadó 2012 óta nevelkedett a Fradi utánpótlásrendszerében, azt megelőzően pedig rövid ideig a Vasasban, majd a Dalnoki Akadémiában szerepelt. Az ifjú támadó minden eddigi utánpótlás korosztályát figyelembe véve 174 tétmérkőzésen lépett pályára az adatbank.mlsz.hu statisztikái szerint, s ezen összecsapásokon 150 alkalommal tudott eredményes lenni.

Beke Péter hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/
bekepeterhivatalos/

Beke Péter szerkesztőségünknek elmondta, hogy június első hetében kereste meg a Hamburg HSV vezetősége a Ferencvárosi Torna Clubot, hogy szeretnék őt kivásárolni. A tárgyalások rövid időn belül elkezdődtek, aminek eredményeként három éves profi szerződést írtak alá. A tárnoki tehetség azt is elárulta, hogy év eleje óta a Rapid Wien csapata is szerette volna kiigazolni, azonban a Ferencvárossal az átigazolás feltételeiről nem sikerült megállapodniuk.

A fiatal labdarúgó a heti menetrendjével kapcsolatban kifejtette: hétfőn és kedden két edzésen, míg csütörtökön és pénteken egy edzésen vesz részt, szombaton pedig bajnokit játszik. A kinti szabályok szerint a mérkőzésekre 18 játékost lehet nevezni, amelyben már a két kapus is benne van, így 5 játékos marad ki a keretből. Mindig az adott heti edzéseken nyújtott teljesítmény a mérvadó, hogy kit választanak be a csapatba. Ebből adódóan a játékosoknak mindig a legjobb formájukat kell mutatniuk.

A csapattársairól úgy nyilatkozott, hogy az öltözőben még gyerekek, akik hülyéskednek, vizes palackokat dobálnak, de abban a pillanatban, ahogy a pályára lépnek egytől egyig profik. Gyorsaságban, felfogásban, taktikában és koncentrációban van nagy különbség az itthoni labdarúgáshoz képest. Mindenki tiszteli a másikat, ebben a csapatban mindenki egyenlő – emelte ki a játékos.

Társaival és edzőivel egyelőre angolul beszél, azonban heti négy alkalommal 4 órát tanul németül annak érdekében, hogy még könnyebben menjen a kommunikáció. A nyelvtudás szerinte alap, hogy az ember egy idegen országban megállja a helyét. Az idei tanévtől heti egy alkalommal iskolába is járni fog, de csak, mint vendég vesz részt az előadásokon, azt is azért, hogy szokja a német nyelvet, és az iskolai légkört.

Az életkörülményekkel kapcsolatban a sporttehetség elmondta, hogy teljes ellátást kap, beleértve az étkezést és a szállást, továbbá lehetőséget biztosítanak és gondoskodnak arról, hogy a családjával rendszeresen találkozhasson. Idén szeptemberben, majd októberben az U17-es Európa-bajnokság selejtező mérkőzései miatt utazik Magyarországra.

Peti azt is elmondta, hogy nem félt az új kihívásoktól, villámgyorsan beilleszkedett,
komolyabb honvágya sincs. Elmondása szerint nem volt könnyű feldolgoznia, hogy mindez vele történik, de mára megszokta az új környezetet. Ugyan családján kívül barátnőjét is itthon hagyta, de fiatal kora ellenére nagyon éretten gondolkodik, és úgy érzi a távolság nem jelent akadályt a közös terveiket illetően.

Mottója: „Múltból tanulunk, jelenben vagyunk, és a jövőn gondolkodunk!”
Hogy ezalatt mit ért? „Nos, sosem azzal kell foglalkoznunk, hogy jelenleg hol tartunk, hanem hogy mit tettünk ezért, és ha hibát követtünk el, akkor igyekezzünk kijavítani! Rengeteg kitartás, alázat és küzdelem szükséges ahhoz, hogy egy játékos nagyobb sikereket tudjon elérni” – fejtette ki az ifjú labdarúgó.

És, hogy ez a tehetség mennyire szerény jól mutatja, hogy a beszélgetésünk során azt is kérte, hogy feltétlenül írjam meg hálás köszönetét: családjának, barátnőjének, Gabi bácsinak (Szimandl Gábor) és Edina néninek (Zsámbok Edina) az eddigi támogatásukért! Külön kiemelte azt is, hogy szeretne Milák Kristófnak gratulálni, szerinte óriási egyéni teljesítmény az, amit a vizes világbajnokságon nyújtott.

Peti két évvel ezelőtti beszélgetésünk során szívesen kitért a Bolhás időszakára is, akkor így nyilatkozott: „Nagyon sok gyermek focizik Tárnokon, Szimandl Gábor és Zsámbok Edina emberfeletti munkával támogatják, ösztönzik a sportolni vágyó fiatalokat. Hozzátette: az egyesületnél töltött idő alatt olyan kapcsolat alakul ki játékos és edző között, amely egy életre nyomot hagy, amely belül egy életre elkísér. Peti úgy jellemezte, hogy amit tőlük kaphat egy sportoló, azt sehol máshol, mert a későbbiekben már csak a kemény munka marad. Ez a törődés, és a vezetőség hozzáállása az, ami megszilárdítja a sportág iránti szeretetet. Ha ez megvan, akkor a munkát, kitartást, alázatot ugyan mellé kell tenni, de ha valaki igazán hisz önmagában és a céljaiban, akkor a Bolhából akár egészen a Fradiig vagy éppen az utánpótlás válogatott élére is el lehet jutni.”

Milyen igaza volt, ha valaki tesz érte és igazán szeretne elérni valamit, akkor semmi sem lehetetlen. Csupán két év telt el, és ő a Fradiból máris a Bundesligáig jutott, ahol öt mérkőzésen már 4 gólt rúgott és 3 gólpasszt adott! Egészen elképesztő teljesítmény, amihez szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!