Az egész országban harmadfokú figyelmeztetés van érvényben

0
475
Fotó: MTI

Péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú , piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fokozódik a kánikula a következő napokban: többfelé 40 Celsius-fokig melegedhet fel a levegő, helyenként a leghidegebb órákban is 25 fok várható. Sok lesz a napsütés, de helyenként egy-egy zápor, zivatar előfordulhat; vasárnap este érkezhet meg egy hidegfront.

Pénteken túlnyomóan derült, napos idő várható. Az ország nagy részén nem valószínű csapadék, de késő délutántól, estétől előfordulhat az északnyugati, nyugati tájakon egy-egy zápor, zivatar. Napközben megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18 és 24 fok között valószínű, de a városokban, a vízpartokon, a hegyekben ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul.

Szombaton is napos idő várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. Néhol megerősödik a légmozgás, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 18-25 fok lehet. Napközben 34-40 fokig melegszik fel a levegő, délkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap napközben a front előtt többfelé kialakul zápor, zivatar, néhol heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Várhatóan estefelé érkezik meg a hidegfront. Ekkor nyugaton már tartós eső is várható. A szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.

A nappali maximumok 31 és 38 fok között alakulnak.

MTI