Iskolavédőnői feladatok

0
437

A 2016/2017-os tanévben az iskolával kapcsolatos feladatokat helyettesítéssel látjuk el.

Szeptemberben, a tanévnyitó utáni napokban megtörtént az iskola évfolyamainak tisztasági vizsgálata. Ugyanebben a hónapban előkészítésre került a 6. és 7. évfolyam kampányoltása, majd megtörtént a kanyaró–mumpsz–rubeola elleni emlékeztető és a hepatitis elleni védőoltás.

Októberben a 6. évfolyam torokgyík és tetanusz elleni védőoltását és a szülők által igényelt 7. osztályos lányok méhnyakrák elleni védőoltását végeztük. A 8. évfolyam orvosi és védőnői vizsgálata is erre a hónapra esett.

Novemberben, az őszi szünet után, a 2. évfolyam tanulóinak vizsgálatára került sor, mind orvosi, mind védőnői szempontból.

Decemberben, az idő rövidsége (szabadságolások, téli szünet) miatt, a korábbi időpontokban hiányzó tanulók elmaradt vizsgálatait végeztük.

Az osztályvizsgálatok során kiszűrt látás-hallás problémákkal szemészetre, fül-orr-gégészetre irányítottuk a gyerekeket. Tápláltságukat (súly-hossz-percentil) nézve a vizsgált gyerekek között alultáplált nem volt, viszont túlsúlyos igen. Egyes esetekben magas vérnyomást is mértünk, ekkor a gyermeket kezelő háziorvost is értesítettük.
Mozgásszervi vizsgálatkor hanyagtartást és lúdtalpat, elszórva gerincproblémát észleltünk, orthopédiai vizsgálatot ritkán javasoltunk.

A vizsgálatok eredményeit az iskolai törzslapba, az oltások időpontját a gyermekek oltási könyvébe bevezetjük, az iskolai munka dokumentációját folyamatosan végezzük.
Az osztályokban a tisztasági vizsgálatok folyamatosak, a tanárok külön jelzéseire is azonnal elvégezzük ezt a feladatot.

Bence Mária és Kiliánné Kádár Edit
védőnők