Óvodába készülünk

0
1601
Tárnoki Tipegő Bölcsőde a Honfoglalás u. 3-9. szám alatt

A Tárnoki Tipegő Bölcsődéből idén szeptemberben sok kisgyermek készül óvodába, ezért néhány gondolat arról, hogy a bölcsődés kor végére melyek a gyermeki fejlődés leggyakoribb jellemzői.

A gyermekek többségének, gazdag a szókincse, elsősorban beszéd útján tart kapcsolatot felnőttel, gyermekkel, minden érdekli, nyitott az új ismeretekre, egyedül eszik, öltözik, társaival is szívesen játszik, szabályokhoz alkalmazkodik, ismeri a napi eseményeket, képes elfogadni a szülő távollétét, és többségük szobatiszta.

A szobatisztaság szokott aggodalmat kiváltani a szülőkben, ezért erről írnék néhány szót.
Szobatisztának akkor tartunk egy gyermeket, ha az ürítési inger észlelésekor képes székletét, vizeletét visszatartani addig, amíg eléri a bilit vagy a WC-t, és önállóan elvégzi a szükségletét.

Ennek elérése a legtöbb gyermeknél nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy folyamat része. Mi a bölcsődében fontosnak tartjuk, hogy a kisgyermek a fejlődésében elérje azt a szintet, amikor ő dönt, és akar szobatiszta lenni. Azért fog úgy dönteni, mert hasonlítani szeretne a felnőttekre. Semmiképpen nem erőltetjük a WC használatot, hiszen az erőltetéssel gyakran az ellenkezőjét érnénk el. Támogatjuk a gyermeket abban, hogy sikert érjen el: pl. egyedül öltözzön – ehhez olyan ruházat szükséges, amit ő is le és fel tud húzni -, elismerjük a teljesítményét, és a „balesetek” sem jelentenek problémát. A felnőtt is kezdeményezhet azzal, hogy felkínálja a bili, a WC használatát, de mindig a gyermek dönt a használatukról. Nyáron könnyebb, hiszen kevesebb a ruha, gyorsabb a vetkőzés, és a pelenkanélküliség is jobban kivitelezhető. Lehetnek visszaesések a folyamatban, de az is előfordulhat, hogy szinte egyik napról a másikra bekövetkezik. Fontos, hogy türelmesek legyünk, ne siettessük a változást, hiszen a fejlődés ütemét egyéni eltérések is jellemzik.

Misnyovszkiné Révész Katalin
bölcsődevezető