Magyar kultúra napja a művelődési házban

0
870

A Magyar Kultúra Napját 1989. óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én pontot tett a „Hymnus, a magyar nép zivataros századaiból” letisztázott kéziratának végére Szatmárcsekén.

Ismét szépen megtelt a művelődési ház nagyterme, és egy remek hangulatú este vette kezdetét.

DSC_8834
Szolnoki Gábor polgármester

A megnyitó után Szolnoki Gábor polgármester beszéde következett, melyben a kultúra fontosságáról, és annak definíciójáról beszélt. A beszédet követően egy ideig az irodalomé lett a főszerep, verseket hallhattunk a tavaly megjelent Tárnoki Ihletés című irodalmi antológia néhány szerzőjétől. Batári Rita „Csodák” című versét, Kádár Valéria „Az emlékek sodrásában” című versét, Magyar András „A vers” című versét olvasta fel a közönség nagy örömére.

DSC_8857
Biberika János

Biberika János megzenésített gyermekverseket adott elő gitár kísérettel.
Vendégül láttuk a Hétszínvirág Tagóvoda ifjú néptáncosait, akik először mutatkoztak be közönség előtt. Felkészítők a Mandulavirág Néptáncegyüttes néptánc pedagógusai, Fábián Fanni és Musa József.

DSC_8879
Marczell család előadása

A Marczell család (Gyuri, Judit, Soma, Panna) vidám, megzenésített verseket adtak elő. Gitárral kísérték őket Bálint Ernő és Biberika János.

Az ünnep alkalmából megnyitásra került Pósa Károly magyarkanizsai író, költő, a magyarkanizsai városi képtár vezetőjének kiállítása. Nagy örömömre szolgált, hogy ezen az ünnepen, határon túli magyar területen élő és alkotó művész munkásságát tudtuk bemutatni.

DSC_8910
Pósa Károly

 

Károly képein kívül bemutatkozott írói munkásságával is, amivel ugyancsak nagy sikert aratott a rendezvényre ellátogatók között. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan aktív és kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező emberek vesznek körül, akik szívesen nyújtanak segítséget a kulturális élet színesítésében, mint ahogy ez alkalommal Kurcz Ádám tette.

A kiállítás megnyitóját Mülhauser Martina színesítette, Cseh Tamás dalokat adott elő. Az este végén Vörös László is mikrofont és gitárt ragadott. Ő ugyancsak a vajdaságból érkezett hozzánk, aktív népművelő, író, zenész és zeneszerző. A Duna Tv Hazajáró vajdasági forgatásainak állandó kísérője, szereplőjeként többen ismerősként üdvözölték.

Akik eljöttek, egy hangulatos, sikeres rendezvényen vehettek részt.

Élő Katalin
közművelődésvezető