Hőkamerás épületdiagnosztika – Új szolgáltatással jelentkezik a Köz-Ért Kft.

0
889
Fotó: Hulker Kft.

Mit takar a hőkemarás épületdiagnosztika?

A hőkamera, egy olyan diagnosztikai eszköz, amellyel az épületek szerkezeteinek felületeiről és a szabad szemmel már nem látható épületszerkezeti elemekről is képes vizuális képet és hőmérsékleti adatot nyújtani. Az ilyen típusú vizsgálatok során a szakemberek a külső és a belső hőmérséklet közti különbség miatt jelentkező hőtani jelenség mérését, „fotográfiáját” végzik el. Az épületet alkotó elemek eltérő hővezetési tulajdonságai, valamint a szerkezeti csomópontok mentén jelentkező hőhídhatás okozta hőtani folyamatot vizsgálják. A hőmérséklet kiegyenlítődési folyamat intenzitása a hőmérsékletbeli különbség növekedésével fokozódik, ami a vizsgálat eredményességét pozitívan befolyásolja. Ebből adódóan a téli hónapokban a magas külső-belső hőmérsékletbeli különbség a legmegfelelőbb az ilyen vizsgálatok végzéséhez.

Miért fontos ez?

Minél gazdaságosabb az épület, várhatóan annál nagyobb értéke lesz az ingatlanpiacon, hiszen a későbbiekben a fenntartási költségek kisebbek. Amennyiben értékálló ingatlant szeretnénk, akkor érdemes megvizsgáltatni azt hőkamerával is. Ingatlanvásárlás előtt könnyebben és nyugodtabban hozhatnak döntést a leendő tulajdonosok, ha a hőkamerás felvételek alapján már előre tudják, milyen esetleges kivitelezési hibái vannak leendő otthonuknak.

Fotó: Hulker Kft.
Fotó: Hulker Kft.

Mikor kell Energetikai Tanúsítványt kiállítani?

  • Ingatlan adás-vétel esetén
  • Egy évnél hosszabb időszakra vonatkozó bérbeadás esetén
  • Új építésű ingatlan használatbavételi engedély kérelmezésekor

Mit mutat meg az Energetikai Tanúsítvány? 

A tanúsítvány megmutatja, hogy mekkora az adott épület energiafogyasztása egy m2-re vetítve. Továbbá az épület éves energiafogyasztását összehasonlítja egy ugyanolyan méretű, alakú és rendeltetésű épület energiafogyasztásával, amelyik megfelel a jogszabályban rögzített pillanatnyi energetikai követelményeknek.

Meddig érvényes egy Energetikai Tanúsítvány?

A tanúsítvány tíz évig hatályos. Ennél hamarabb csak akkor veszíti el érvényességét ha az érintett ingatlan átépül, illetve ha az irányadó jogszabályban változás történik.

Mitől lesz hiteles egy Energetikai Tanúsítvány? 

Hiteles példánynak az e-tanúsítás országos, elektronikus nyilvántartásban található, HET azonosító kóddal ellátott elektronikus példánytekinthető. Nyomtatni bármennyit lehet belőle, a nyomtatott példányok a hiteles példány a másolatai.

Mely adatok határozzák meg a Tanúsítvány végeredményét? 

  • Az ingatlan lehűlő szerkezeteinek (külső falak, nyílászárók, födémek stb.) mérete,  típusa és állapota
  • Fűtés-, és melegvíz rendszerek hatékonysága, szabályozhatósága és elhelyezkedése
  • Az esetleges megújuló energiaforrások (napelem, napkollektor, hőszivattyú stb.) megléte és részaránya

Tehát a hőkamera valódi hibákat mutat meg, ami alapján reális megoldást kereshetünk, célzottan és költséghatékonyan orvosolhatjuk a problémát.

Elérhetőség:
Köz-Ért Kft.
06 23 388 616