Hétfő reggelig a Dunától keletre és a Dunántúl déli területein többfelé várható zivatar lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, viharos szél kíséretében. Helyenként intenzív zivatar felhőszakadás kíséretében, illetve főként a délutáni, éjféli órák között heves zivatar kis területen átmeneti 90 km/h feletti széllökéssel, illetve jégesővel fordulhat elő.

Hétfőn napközben inkább a Dunától keletre várhatóak szórványosan zivatarok. A zivatarokat helyenként, elsősorban az Alföldön felhőszakadás, illetve néhol viharos széllökés, esetleg jégeső kísérheti.

Ma a középhőmérséklet a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad, a Dunától keletre viszont ma még több helyen 25-27 fok között lehet. Hétfőn 25 fok alatti középhőmérséklet valószínű.

Orvosmeteorológia

Eleinte hazánk nagy részén hőség terheli szervezetünket. Különösen a kisgyermekekre és az idősekre jelent veszélyt a meleg, ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Sokfelé erős lesz az UV-B sugárzás. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Lehetőleg kerüljük a magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők fogyasztását! Napközben a Kárpát-medencét nyugat felől eléri egy hidegfront, amely lassan halad kelet felé. Elsősorban a nyugati országrészben élők számíthatnak hidegfronti hatásra, például fejfájásra, migrénre, szédülésre, illetve vérnyomás-ingadozásra.

uv
Országos UV Index előrejelzés 2016. június 26-án.

Pollenjelentés

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is országszerte elérheti a magas szintet. Az útifű, a lórom, a fenyőfélék, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban alakul, bár helyenként közepes is lehet. A libatopfélék és a kenderfélék pollenje továbbra is csak minimális mennyiségben van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a bálványfa, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.